Hij komt, hij komt

sinterklaas snoepgoed

Sinterklaas komt en daarmee ook het Sinterklaas snoepgoed !

Sinterklaas komt eraan, en als u midden in de kleine kinderen zit dan weet u dat allang.Maar ook als u die niet heeft wordt u al maandenlang aan zijn komst herinnert. Want eind augustus(!) lagen de eerste pepernoten al in de winkelschappen.

Wat vooral bij de jongsten natuurlijk voor verwarring zorgt. Pepernoten betekent immers dat de sint eraan komt en als je dus in augustus die pepernoten ziet liggen is het best even slikken als het wachten op die goede man nog zo lang duurt…

Voor ouders is de komende periode ook altijd een leuke tijd. Leuk maar ook wel lastig. Want de komende maanden worden we, en met name onze kinderen overspoelt met lekkernijen. Pepernoten, chocolade letters, centjes en andere figuurtjes, marsepein en weet ik veel meer. Hoe ga je nou als ouder met al dat Sinterklaas snoepgoed mee om?

Moet je alles toestaan of geef je grenzen aan.

Persoonlijk zou ik voor het laatste gaan, want indien u alles toestaat denk ik dat uw kind behoorlijk wat gaat aankomen de komende tijd. Regels dus!

De belangrijkste regel in dit hele sinterklaas gebeuren is de volgende: Sinterklaas vier je op 5 December. Ik zeg vier het!! Want een feest moet je vieren. Met gezelligheid en hapjes en wat lekkers. Want dat hoort er immers bij toch? Ja, dat hoort erbij. Pepernoten, speculaas, taai taai en wat nog meer. Op 5 December. Niet al eind augustus als de zon nog hoog aan de hemel staat. Zelfs niet half september als de avonden alweer wat minder lang worden en ook niet in oktober als de herfst ons land binnenkomt. Nee, Sinterklaas is het feest van de winter. Op 5 December wel te verstaan.

Als Sinterklaas aankomt is dat ook een reden voor een feestje. Maar moeten we daar dan meteen bij snoepen?

Een feest, is dat alleen gezellig als er iets lekkers bij komt kijken? Nee, een feest kan je ook zonder al dat lekkers gezellig maken. Natuurlijk mogen er een paar pepernoten worden gegeten of een paar speculaasjes.

Maar hele zakken? Daar wordt het niet gezelliger van.

Je hoeft niet mee te doen met de winkeliers. Je bent niet verplicht om van alles in huis te halen al weken voor dat heerlijke avondje. Dat hoeft allemaal niet.

Bovendien is het ook helemaal niet slim. Want inmiddels weet je wel: Als het in huis is, gaat het ook in je mond (en ook in de mondjes van je kinderen).

Haal die pepernoten in huis wanneer jij dat wilt. Normaal een bakje chips op zaterdagavond. Prima, doen we nu een bakje pepernoten in plaats van (!) die chips. Het is namelijk niet en en.

Niemand kan ongelimiteerd snoepen. Ook jouw kinderen niet. Kies ook eens voor een lekker schaaltje worteltjes tussendoor. Americo lust die tenslotte ook. Of een appel, is ie ook dol op! Als je het niet in huis haalt voor alle dagen wordt het een traktatie als je het wel in huis haalt voor de zaterdagavond.

Weten wat je eet doet wonderen.

Weten hoeveel calorieën er in een product zitten maakt dat je soms niet meer voor dat product kiest. Of dat je er minder van gaat eten. Daarom even een lijstje met de meest voorkomende  lekkernijen in het Sinterklaas snoepgoed. Het zijn er best een boel!

 • Grote chocoladeletter (135 gram, melk of puur) – 730 kcal
 • Kleine chocoladeletter (65 gram, melk of puur) – 350 kcal
 • Gevulde speculaas (35 gram) – 160 kcal
 • Marsepein (25 gram) – 110 kcal
 • Kruidnoten met chocolade (10 stuks) – 100 kcal
 • Pepernoten met chocolade (10 stuks) – 100 kcal
 • Kikker/muis – 57 kcal
 • Taaitaaipop – 55 kcal
 • Kruidnoten (10 stuks) – 50 kcal
 • Pepernoten (10 stuks) – 50 kcal
 • Speculaasje – 35 kcal
 • Roomborstplaat – 35 kcal
 • Schuimpje – 15 kcal

Kijk goed waar de calorieen in  het Sinterklaas snoepgoed zitten!

Je ziet dat sommige producten echt veel calorieën bevatten. Zou het verstandig zijn voor je kinderen om die producten te eten? Nee. Kijk eens naar de grote chocoladeletters. Die bevatten maar liefst 730 kcal. Dat is echt teveel. Geef je kind daarom geen grote chocolade letter in zijn of haar schoen. Daarmee voorkom je dat je kind een boel loze calorieën naar binnen werkt. Veel beter is het om een kleine letter te geven. En die hoeft niet in één keer op, daar mag je best een paar keer over doen. Of je naam in mini lettertjes, vaak verkrijgbaar bij een bakker. Zo lijkt het alsof je heel veel krijgt maar in feite valt het best wel mee.

Maar niet iedere keer hoeft er Sinterklaas snoepgoed  in die schoen. Ook een leuke sleutelhanger of iets anders kleins kan prima.

Of een zak pepernoten voor het hele gezin. Met een leuke brief van Sint erbij. Samen delen… Probeer je te realiseren dat Sinterklaas niet een hele poos duurt maar slechts één avond.

Probeer veel snoepen te beperken. Plan tussendoortjes en kijk uit met wat je aan je kinderen geeft. Probeer je ook te realiseren dat kinderen op school en bij vriendjes ook al veel krijgen. Daar hoef jij als ouder dan niet nog een schepje bovenop te doen.

Sta sterk in je schoenen en zeg nee tegen je kinderen. Leg uit waarom en beloof ze iets lekkers voor de zaterdagavond.

En dan….genieten met Sinterklaas snoepgoed van een heerlijk avondje !

lees ook: tracteren leuk en gezond

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *