Waarom mensen geen restjes eten…( en dat wel zouden moeten doen)

restjes

Tussen kerst en oudejaar hoef ik over het algemeen weinig te koken: er is gewoon altijd zoveel over van drie kerstdagen ( wij beginnen altijd op de 24ste december ) |Dat komt omdat ik altijd bang ben dat we te weinig zullen hebben. En dus kook ik vrolijk veel te veel. En eet na kerst vrolijk de restjes.

Laatst kwam ik er achter dat er dus mensen zijn met een enorme afkeer van restjes. Daar snap ik dus helemaal niks van. Maar toen ik me er in ging verdiepen, kwam ik een heleboel redenen tegen waarom mensen dus geen restjes willen eten. Let op he, ik zeg niet dat ik het er mee eens ben….

Wat is er tegen restjes ?

 • Alleen al van het idee dat ik een koud kliekje moet opwarmen en opeten word ik misselijk. En dat wordt nog erger als ik me voorstel dat mensen een restje KOUD opeten
 • Hubbie komt uit een familie met ( te) weinig geld, daar stonden altijd restjes op tafel; hij kan ze niet meer zien.
 • Ik ben veel te bang dat ik het niet goed bewaar en iedereen ziek maak met bedorven voedsel.
 • Waarom zou ik twee keer achter elkaar hetzelfde eten?

Wat is er voor:

 • Sommige dingen smaken veel lekkerder de volgende dag. Een curry bijvoorbeeld of een pasta saus. Of opgebakken stamppot.
 • Met genoeg restjes hoef je een dag niet te koken, dat is mooi meegenomen
 • Het helpt de afvalberg te verminderen

Wat kun je gewoon weg niet opwarmen?

Andijvie, dat smaakt gewoon naar snot, als je het opwarmt.
Broccoli en bloemkool worden gewoon pap als ze voor de tweede keer op gewarmd worden.

Hoe voorkom je restjes?

Er zijn moeders – echt eerlijk waar, die zo goed weten hoeveel iedereen eet, dat ze bij wijze van spreken niet meer dan een sperzieboon overhouden. Ik vind dat knap, het is mij nooit gelukt…

Nog een tip:

Wanneer in dit huis de vriezer leeg moet, ontdooi ik veel een-persoons-porties die ik nog over heb. Ik zet alles op tafel en roep : TAPAS! Werkt als een trein.

Hoe ga jij om met restjes?

9 antwoorden
 1. Linda Aarts zegt:

  Wij hebben tegenwoordig restjesdag. Dan heb ik genoeg restjes voor 3 personen en kan iedereen kiezen wat ie wil. Zo had ik spaghetti, de oudste lasagnette en de jongste nasi. Scheelt idd koken en als je op financieel dieet bent zoals ik, ook nog eens geld. Tapas vind ik ook een heel goed idee!

  Beantwoorden
 2. nicole orriens zegt:

  Het beste vind ik het als je ze verwerkt in maaltijden maar dat vind ik soms wel lastig. Restjes gaan daarom ook nog wel eens naar onze kippen.

  Beantwoorden
 3. Ester zegt:

  Zelf heb ik er geen problemen mee. Ik eet sowieso vaak twee dagen van dezelfde maaltijd omdat ik alleen ben en de meeste porties geschikt zijn voor twee personen. Echt ‘restjes’ zijn het dan niet, maar dingen opwarmen vind ik geen probleem. Al vind ik niet alles lekker voor een tweede ronde.

  Beantwoorden
 4. Francis | Mamazetkoers zegt:

  Wij eten hier wel veel restjes hoor. Zo zonde om alles weg te moeten gooien. Goed dat je via deze weg andere ook inspireert om restjes op te maken!

  Beantwoorden
 5. Liesbeth zegt:

  Bij ons gaat er eigenlijk geen week voorbij dat we geen “restjesdag” hebben 🙂 We houden bijna altijd eten over en dat gaat of in de vriezer of we eten het een dag of twee later op. Dan komt het wel eens voor dat we meerdere verschillende gerechten op tafel hebben staan. Lekker en makkelijk!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *