De kosten delen, als je met 2 gezinnen op pad bent ?

kosten delen

De kosten delen wanneer je met twee ( of meer ) gezinnen op pad bent, wat zijn de valkuilen

Samen met je vriendin en haar kids op pad, dat is alleen maar leuk en gezellig natuurlijk.
Maar soms kan er een venijnig addertje onder het gras zitten. Het geld-monstertje….
Zo las ik laatst ergens de vraag : ben ik nou zo onredelijk als ik het niet eerlijk vind dat mijn vriendin bij het afrekenen tijdens uitstapjes altijd de kosten deelt, als in gewoon splitst? Ik heb een peuter van drie, die eet niet veel en mag vaak voor half geld naar binnen. Zij heeft twee kinderen: een van vijf en een van zeven. En die zorgen voor een heel ander kosten-plaatje….

Vanzelfsprekend de kosten doormidden delen

Ik kan me voorstellen dat de vragenstelster vooral gekwetst was door de vanzelfsprekendheid waarmee haar vriendin de kosten gewoon door midden deelde. Ogenschijnlijk zonder zich te realiseren dat zij zich zelf daarmee bevoordeelde.

Dat zou ik ook niet leuk vinden. Omgekeerd is ook niet leuk. Een vriendin van mij heeft een tweeling.
Ze logeerden met z’n drieën bij mij. Haar tweeling was 10 jaar , mijn dreumes 2 jaar. Overal waar we kwamen, betaalde zij drie volwassenen en ik een. Dat vond ik echt niet leuk. Temeer daar haar jongens echt zo lief voor mijn dochtertje zorgden dat ik heel relaxte uitstapjes had. Dus ik stelde J.
( mijn vriendin voor ) de kosten gewoon te splitsen. Nou, daar moest ik nog even stevig voor praten!

Was J er nu bij voorbaat van uitgegaan dat we alle kosten wel zouden delen, dan had ik dat vast, net als de vragenstelster, heel vervelend gevonden…

Anders geld uitgeven

Een ander probleem als het aankomt op de rekening, is niet de kosten delen, maar de ander heeft een heel andere manier van geld uitgeven. Bijvoorbeeld : je bent samen naar de Efteling geweest en bij het weggaan, wil jij nog wel een prul van een paar euro kopen in het Efteling winkeltje. Maar tot je grote schrik mogen de kinderen van je vrienden vrolijk wel €25 uitgeven…..Daar sta je dan.
Op een eenvoudiger schaal doen dit soort problemen zich ook voor bij het uitkiezen van een ijsje of een snack.

Ken jij dit soort situaties en hoe ga jij daar mee om ?

lees ook : Er staat geen geldboom in de tuin
of lees : lekker banjeren met zoonlief

6 antwoorden
 1. nicole orriens zegt:

  Een lastig geval inderdaad. Maar ik vind dat de vrouw in het voorbeeld wel een punt heeft. Ik zou het zelf niet klakkeloos splitsen als ik meer en oudere kinderen had! Niet zo netjes van die dame.

  Beantwoorden
 2. Lizzie zegt:

  T blijft altijd weer lastig als je met meerderen weg bent… Ik vind idd wel als je een andere samenstelling hebt dat de kosten delen niet zo fair is..

  Beantwoorden
 3. Yousra Yasmine zegt:

  Lastige kwestie. Als ik met iemand ergens heen ga betaal ik altijd het gevaar is wel dat anderen je dan gaan gebruiken. Gelukkig gaat het meestal goed want dan betaal ik de ene keer en mijn vriendin de andere keer. Het werkt voor mij prima hihi

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *