Snottebellen ! Door Suzan Tuinier

snottebellen

Snottebellen, welke moeder veegt, poetst en snuit zich niet suf?

‘Mamma ik heb snottebel!’, roept mijn zoontje te pas en te onpas. Nu het weer omslaat en de herfst straks begint weet iedere moeder het: ga de deur niet uit zonder een lading zakdoekjes.

In deze tijd van het jaar lijkt het wel of er een permanent ‘groene rups’ in hun neusjes woont. Sommige moeders laten hun kroost gerust rondlopen met bel snot. Zo ben ik niet. Noem het een afwijking, noem het een lichte vorm van smetvrees, maar ik veeg me suf!Weg met die snottebellen!

Ik kan nog zoveel vegen, voorkomen kan ik een verkoudheid niet. Mijn kinderen gaan namelijk allebei naar de crèche en daar wordt niet zo fanatiek geveegd. En dat is jammer, want juist die crèche is een bron van het kwaad. Kinderen bij elkaar in een kleine warme ruimte, dat is vragen om ellende. Het verkoudheidsvirus wordt daar op en top verspreid.

Goede weerstand als wapen!

Gezond eten met genoeg vitamines zorgt dat de weerstand van je kind op peil is. Daarmee maak je de kans dat ze ziek worden wat kleiner. Uit onderzoek blijkt ook dat vitamine C de duur en de hevigheid van een verkoudheid positief kan beïnvloeden. Een extra sinaasappeltje kan dus zeker geen kwaad.

Nog een paar andere tips om een verkoudheid ( en de daarbij horende snottebellen ) zoveel mogelijk buiten de deur te houden:

  • Probeer (als het kan natuurlijk) te voorkomen dat je wordt aangestoken. Vermijd zoveel mogelijk plaatsen waar veel mensen dicht op elkaar zitten.
  • Houd tijdens het hoesten je hand voor je mond. Was daarna wel goed je handen. De handen zijn een belangrijke besmettingsbron.
  • Zorg voor de juiste luchtvochtigheid in huis. Door een te hoge, maar ook door een te lage luchtvochtigheid kan de overlevingsduur van bacteriën en virussen toenemen.
  • Zorg voor voldoende luchtverversing. Ziekteverwekkers kunnen zich dan minder gemakkelijk ‘ophopen’.
  • Zorg voor een goede basisweerstand. Gezonde voeding en voldoende beweging zijn hiervoor belangrijk.
  • Zorg voor voldoende vitamines. Probeer met groenten en fruit volop te variëren.

En dan nu maar hopen dat het meevalt met de snottebellen deze herfst en winter!

Wie is Suzan Tuinier

Suzan Tuinier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *