Kan jouw kind breien?

breien

Gun mij een tel een oma vertelt momentje, ik ben nog van de generatie die het vak nuttig handwerken kreeg op school: sokken breien

Ik zal je vertellen, ik had er een bloedhekel aan. We kregen kleine kluwentjes katoen in fletse kleurtjes: zacht geel, zacht groen, licht blauw, dat werk.
Dat kleurtje mocht je ook niet zelf uit zoeken, dat kreeg je gewoon van de juf. Vond je het niet mooi? Dan had je mooi pech.

En daar zat ik met de kleuren groen en geel…ik heb mijn hele leven een pesthekel aan de kleur groen gehad, behalve als die in de natuur voor komt. En dat geel en groen samen niet mooi zijn, dat weet toch iedereen? Nou niet juffrouw Smit. Dus. Die wist wel dat je in de keuken altijd twee pannenlappen nodig hebt. We moesten dus twee pannenlappen haken…

En we moesten breien

sokken breien leerden we. Twee moesten we er breien. Een linker en een rechter.

Juf Ruiter, was veel jonger, daar werd gewoon gehandwerkt en niet meer nuttig. Daar werden dus gekke dingen gemaakt. De enige sok, die die klas binnen kwam was een sok waar een sokpop van werd gemaakt.

Mijn vader heeft ooit eens aan juf Smit gevraagd, waarom ze niet met haar jongere collega mee deed. Haar antwoord was opmerkelijk. Aan al die grappige dingen had je niks, als een crisis of oorlog uitbrak….

Gelukkig heb ik nooit een oorlog hoeven meemaken. Economische crisissen wel een stuk of drie, maar in geen van die tijden, sloegen vrouwen massaal aan het sokken breien.

Je gelooft het misschien niet, maar ik heb in mijn leven enorm veel lol van het feit dat ik kan haken en breien. Ik zal zo tegen de twintig zijn geweest, toen ik het handwerken herontdekte. En nu met mooie wol. Zelf uitgezocht! Het is echt heerlijk de voldoening van een geslaagd zelfgemaakt werkstuk.
Op school leren kinderen volgens mij geen haken en breien meer… Wie leert het ze dan?

Misschien vind je: meehelpen als een groot mens ook leuk

7 antwoorden
 1. Mama Jezz zegt:

  Mijn oma breidde altijd heel veel. Maar ze heeft het mij toen nooit geleerd. Had er toen in geen interesse in. Achteraf denk ik dat zij mijn het best had kunnen leren. Later heb ik wel eens een poging gedaan tot breien, maar zonder succes. Ik kan wel haken dat heb ik een aantal jaar geleden van mijn schoonmoeder geleerd. Mijn dochter heeft het laatst een keer geprobeerd, maar gaf het al snel weer op.

  Beantwoorden
 2. Jasmina zegt:

  Ik leer het dr ook niet haha. Heb er zelf geen geduld voor en kan het niet. Als ze het wilt leren ,gaat ze maar naar haar oma (mijn moeder)

  Beantwoorden
 3. Myrthe zegt:

  haha, het gaat me kriebelen 😉
  Daar waar ik me blind staarde op het lapje om te borduren, zie ik mezelf nu met mijn zoon zand graven, tekenen en veel dingen ondernemen die hem past. Wel hoor ik meer over schoolbeleving van de vrije school dat daar het handwerken nog wel in ere gehouden wordt. Het is nuttig, het is leerzaam en het kan zeer nutteloos voelen als het je niet past. Kortom, beweeg mee met wat je kind past!

  Beantwoorden
 4. Gabrielle zegt:

  Ik heb geen kinderen maar ik kan zelf niet breien, het is ook eerlijk gezegd niet iets wat ik graag wil leren. Creatief bezig zijn is niet helemaal mijn ding.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *