December: opgeflufte verwachtingen

kerstdag bij opa en oma

Kerstdag bij opa en oma hier en opa en oma daar: en zoveel opgeflufte verwachtingen…

Ik vond december altijd een rare maand. Een donkere maand vol terugblikken en lijstjes die me verdrietig maakten. Want in mijn leven ging het nogal eens anders dan ik bedacht of gedroomd had.
December leek een maand vol opgeflufte mensen aan een grote tafel vol glitters en glamour en cadeautjes en overdadig eten. In de tijdschriften en reclames ja…

Kerstdag bij opa en oma hier…..

Vroeger zaten mijn ouders, zusje en ik elke decembermaand om de haverklap in de auto om op bezoek te gaan bij familie die niet naast de deur woonde. Sinterklaas hier, Sinterklaas daar, eerste Kerstdag bij opa en oma hier en tweede Kerstdag bij opa en oma daar.
Soms kon het niet: als we allemaal ziek waren bijvoorbeeld. Ik had als kind namelijk de neiging om rond vakanties en sint en kerst ziek te worden. Van de spanning of omdat ik zo moe was van de periode ervoor. Of we konden niet op bezoek omdat het ijzelde. Die keer kan ik me nog herinneren. We vierden toen thuis kerst met spelletjes en een geïmproviseerd diner. Zonder verwachtingen. En het was fijn!

Kerstdag bij de schoonfamile

Toen ik in mijn schoonfamilie kwam, was Kerstmis daar een groot familiefeest. Oprecht gezellig en ontspannen, met spelletjes en hapjes en goede gesprekken. Mijn lieve schoonmoeder straalde als ze de hele familie om zich heen had. Maar helaas is met het overlijden van mijn schoonmoeder, inmiddels al ruim tien jaar geleden, de sprankeling uit het kerstfeest vertrokken.

Kerstmis in een joggingbroek

Tegenwoordig vieren wij kerst op onze manier, zoals wij dat willen. Mijn ouders hebben uitgesproken dat ze voor mijn zusje en mij willen dat wij doen wat voor ons goed voelt. Feestdagen vieren zoals we dat zelf willen. Geen verplichte kerstdag bij opa en oma… Daarom worden wij niet verwacht met kerst. Mijn ouders weten dat wij liever thuis zijn en dat het niks te maken heeft met niet bij elkaar willen zijn. We houden onvoorwaardelijk van elkaar.
Mijn gezin van herkomst is een heel fijn warm nest waarin iedereen mag zijn wie hij/zij is. En we mogen uitspreken waar we behoefte aan hebben. We zien elkaar regelmatig en maken dan veel tijd voor elkaar vrij. Het zit niet in speciale dagen, cadeaus, volle tafels vol eten, opgefluft zijn terwijl je liever in je joggingbroek op de bank zit. Het zit in ieders keuze respecteren.
Want mijn man en ik vieren het liefst kerst in onze joggingbroek op de bank, met kip van het spit, een goeie film kijken en vooral samen genieten en ontspannen.

Kerstdag bij opa en oma ? Nee….weg met kerst

Vorig jaar hebben wij samen de wens uitgesproken om weg te zijn met kerst. Echt weg: op vakantie, in een andere omgeving. Want dat vinden we allebei heel erg leuk: meer van de wereld zien en op avontuur. Nu we definitief weten dat we zonder kinderen blijven, hebben we nog meer vrijheid die we graag benutten.
We maakten plannen en fantaseerden over de bestemming. Die werd gaandeweg iets minder ver want ik mag dan twee weken vrij hebben omdat ik in het onderwijs werk, mijn man heeft veel minder vrije dagen. Maar de wens bleef en we gingen de mogelijkheden onderzoeken. Dus zijn we dit jaar met kerst tóch weg: in een mooi B&B in Nederland.

Fijne feestdagen!

10 antwoorden
 1. Linda zegt:

  Haha, ieder jaar zeg ik “Volgend jaar zijn we echt weg met kerst”. Maar dan kijk je naar de prijzen van dingen rond de kerst en dan zakt de moed mij in de schoenen en blijven we maar weer gewoon thuis. En inderdaad ook die vakantiedagen… Ik heb er genoeg, maar mijn vriend niet, dus dat is wel een beperking. Dan maar weer gewoon opzitten en lachen 3 avonden lang 😉

  Beantwoorden
 2. Nadia zegt:

  Hier wordt niets verwacht, ze zijn met de Kerstdagen welkom bij onze ouders, maar als we onze eigen dingen willen doen, dan is dat ook helemaal prima!

  Beantwoorden
 3. Tamara zegt:

  Ik vind de kerstdagen altijd heerlijk, ik vier de 24e altijd standaard met mijn ouders en overige dagen zien we het wel wie er wel of niet willen komen geen verplichtingen

  Beantwoorden
 4. Saskia zegt:

  Kerst vieren zoals al je het wil, wat is er mooier dan dat. Hier ook het liefst met joggingroek op de bank en een goeie film. Even helemaal niks en genieten van elkaar.

  Beantwoorden
 5. Laura | I scream beauty zegt:

  Ik vind kerst heerlijk, maar inderdaad er zitten vaak wel veel verwachtingen aan. Wij doen het dit jaar (mede door ons zoontje van 7 maanden) gewoon rustig aan.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *