Dertigers dilemma

Dertigers dilemma's

Dertigers dilemma’s

Ik heb met mezelf een deal gemaakt: 2012 wordt mijn jaar! Eerlijk gezegd spreek ik dat ieder jaarmet mezelf af, maar dit jaar er is iets dat ik onder ogen moet zien: ik word in 2012 dertig jaar. Zelf kan ik me niet zo druk maken over mijn leeftijd, maar geregeld wordt er aan me gevraagd hoe ik mijn leven verder voor me zie. Als ik nog geen Dertigers dilemma’s had, dan word ik met deze vraag op zijn minst met mijn neus op de feiten gedrukt.

Laat ik eerst maar een boekje opendoen over het 30-ers dilemma. Iedereen kent de term midlife crisis. Het 30-ers dilemma is net zo iets, alleen steekt dit dilemma de kop op nog ver voor de welbekende midlife crisis. Rond de leeftijd van 30 dient zich vaak het moment aan waarop belangrijke beslissingen moeten worden genomen. Baan, partner, woning, kinderen. Allemaal onderwerpen die om een belangrijke keuze vragen, een keuze die de rest van je leven gaat vorm geven.

Dat zijn dus de Dertigers dilemma’s

Maar hoe weet je nou wat de juiste keuze is, wat wil je het liefst, wat past het beste bij je en is je uiteindelijke keuze wel de beste? Kortom, volop dilemma’s. En omdat we het gevoel hebben dat het verloop van ons verdere leven van de keuze afhangt, brengen de Dertigers dilemma’s vaak allerlei klachten met zich mee, zoals angst, spanning om die perfecte keuze te willen maken, onzekerheid, piekeren, vermoeidheid of geïrriteerdheid.

Wat wil ik met mijn leven

Dan dus de vraag wat ik nu eigenlijk wil met mijn leven? En daar komen dan precies die thema’s om de hoek kijken die samenhangen met het 30-ers dilemma. Ik zou willen zeggen dat ik niet aan dillemma’s over baan, partner, woning en kinderen doe. Al zeg ik het zelf, ik ben een nogal vrijgevochten iemand. Onafhankelijkheid, vrijheid en leven met de dag staan bij mij hoog in het vaandel. Maar nu ik één en ander heb gelezen over het 30-ers dilemma en ik mijn gedachten er eens over laat gaan, is de vraag wat ik wil met mijn leven toch niet zo makkelijk beantwoord. Ik raak er spontaan van in de Dertigers dilemma’s verstrikt.

Baan…

Baan: check. Ik heb een leuke baan waar ik nog veel kan leren en me verder kan ontwikkelen. Maar als ik er over na denk of ik dit mezelf nog 30 jaar zie doen, krijg ik het spontaan benauwd. Wat en waar dan wel, is dilemma 1. Partner: Natuurlijk zou ik graag mijn leven willen delen met iemand, maar omdat ik zo aan mijn vrijheid gewend ben, ben ik ook een beetje bang dat ik voor een relatie veel van die vrijheid moet opofferen. Daar hebben we dilemma 2. Woning: Check. Daarover kan ik oprecht zeggen dat ik er heel blij mij ben: mijn huis is echt mijn plekje.

Maar als je veel van reizen houdt en je weet dat je ook maanden zonder je huis kunt? Zou je dan niet net zo goed aan de andere kant van de wereld een plekje kunnen maken waar thuis ook echt thuis is? Zo ver Dertigers dilemma’s nummer 3. Kinderen: zeker wil ik in de toekomst kinderen. Maar voor nu zou ik even niet weten hoe ik dat zou moeten combineren met alle andere dingen die ik nog wil doen in mijn leven. Ik voel nog geen klok tikken, maar ik weet dat die biologisch gezien wel degelijk tikt.

Welkom dilemma nummer 4!

Mijn dilemma’s als single vrouw wijken waarschijnlijk ver af van die van de meeste moeders op deze website. Misschien is het ontbreken van een idee wat ik nou eigenlijk wil, juist mijn dilemma. Maar komt het niet allemaal op hetzelfde neer? Of je nu wel of geen kinderen hebt, wel of geen koopwoning, single, samenwonend of getrouwd bent, ik denk dat we ons allemaal van tijd tot tijd wel eens afvragen of we op de goede weg zitten. Je weet nou eenmaal niet hoe je leven er morgen, volgende maand of over 5 jaar uitziet.

Iedere dag zit altijd weer vol verrassingen, mogelijkheden en keuzes. Al zouden we het soms nog zo graag willen, er zijn nu eenmaal dingen die je niet kunt voorzien en plannen. Hoe je met al die keuzes of dilemma’s omgaat, heb je echter wel zelf in de hand. En misschien dat van dag tot dag leven dan nog niet zo’n slecht idee is.

Lees meer van Ilse: Kinderpschycholoog bijvoorbeeld : leven en dood

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *