Allemaal naar bijles!!

zelfvertrouwen in groep 3

Wat doe je als ouder als je het niet eens bent met het advies van de basisschool.

Ik schrik op van een artikel bij de NOS: een op de vier leerlingen in groep 8 krijgt bijles.
Dat is dus heel erg veel.
Natuurlijk is er onderzoek gedaan, waarom zoveel ouders hun kind naar bijles, of met een mooi woord naar huiswerkbegeleiding sturen.
En wat komt daar uit? De ouders zijn niet tevreden over de kwaliteit van het onderwijs.

het advies van de basisschool


Ik denk dat er een vervolg onderzoek nodig is. Vraag alle ouders die niet tevreden zijn over de kwaliteit van het onderwijs of ze het eens zijn met het advies van de basisschool ten aanzien van het vervolg onderwijs. Ik sla hier ter plekke een wedje met jullie: 90% van de ondervraagden zal aangeven dat dat advies van de basisschool te laag is…

Een beetje meer inspanning en het advies van de basisschool verandert??

“Ja,” zegt zo’n ouder dan “het is toch zonde, met een beetje meer inspanning, is er zoveel meer uit X, te halen. Dat advies van de basisischool…ach wat zegt dat nou. Wij kennen ons kind.” Ik overdrijf niet. Ik was jarenlang mentor in de brugklas, de klas waar het advies nog de andere kant uit kan rollen…Ik heb dit soort teksten meer dan me lief is gehoord.

Waarom naar bijles

Zo’n tien jaar geleden, zochten ouders hun toevlucht minder bij huiswerk klassen, al waren ze er toen ook al. Huiswerk klassen zijn enorm duur. Misschien dat de gemiddelde ouder rijker is geworden, de klassen goedkoper, of dat ouders het nu nog dringender nodig vinden dat hun kind op het hoger niveau les krijgt, danhet advies van de basisschool aangeeft..

Het is zo makkelijk te zien…

Lieve ouders, laat je niet gek maken. Het is heel eenvoudig om te zien of bijles zinvol of zinloos is.
Bijlessen helpen als het gaat om een tijdelijk tekort. Bijvoorbeeld omdat je kind een blinde vlek heeft voor dat stukje stof, ziek is geweest in die periode, dat jaar een hekel had aan de docent die dat vak gaf. Kortom: om een tekort op te vullen.  Zo kreeg zoonlief ooit een half jaar scheikunde bijles. En toen kon hij het weer…

Wanneer je kind alleen maar op een hoger niveau kan functioneren met bijles, bespaar je zelf het geld. Maar vooral: bespaar je kind de ellende.
Heb vertrouwen in je kind, daar heeft je kind veel en veel meer aan dan dure bijlessen. ( enne, kijk even naar jezelf, bij bent toch zeker ook goed terecht gekomen. Nou dan ?)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *