Je kleuter en tijdsgevoel: “hoe lang nog mama?”

tijdsgevoel

Kleuters en peuters hebben nog weinig tijdsgevoel
Horendol kan je als moeder worden van dat: hoe lang nog mama??

Wij “grote mensen”, hebben een ingebouwd tijdsgevoel. Wij weten precies hoe laat het is, ook zonder horloge of telefoon. We zitten er nooit meer dan een kwartiertje naast.

Ons tijdsgevoel kan ons foppen

En wij grote mensen kunnen nog iets: wij weten dat de tijd ons soms lijkt te foppen. Als we op een saaie verjaardag zitten, gaat de tijd zo ontzettend traag voorbij, terwijl de tijd met onze beste vriendin om lijkt te vliegen.

Kinderen – en dat heb je al ervaren – hebben helemaal geen gevoel voor tijd. Geen exact gevoel (hoe lang duren vijf minuten) en geen subjectief gevoel (het kan soms lijken of het lang duurt…).

Je merkt dat als opvoeder regelmatig. Heb je net gezegd: ”oma komt over een uurtje” of ze staan al weer voor je neus om te vragen waar oma nu toch blijft…

Peuters en kleuters hebben een verschillend gevoel voor tijd

Dat is bij peuters nog veel sterker dan bij kleuters. Je kan gerust zeggen, dat tijd voor peuters een onbekend begrip is.
Je kleuter begint het vaag te begrijpen.

Wat is het tijdsbesef van kleuters?

Een kleuter is zich ervan bewust, dat een dag bestaat uit opeen volgende activiteiten. Je wordt wakker, je staat op en je gaat ontbijten. Er zijn dagen waarop je naar school gaat. Er zijn ook dagen dat iedereen thuis is.

Ze ontdekken dat je zaken hebt als: schooltijd, tv tijd en bedtijd. Dat is het begin van een idee te krijgen dat dagen en uren geordend kunnen worden.

En je kleuter is dol op ordenen. Dat geeft zekerheid en duidelijkheid.( met andere woorden, dat is enorm veilig voor je kleuter.

Het tijdsbesef van je kleuter gaat nog niet zo ver dat ze kunnen leren klokkijken. Dat duurt zeker nog een paar jaar. Maar begrepen als ochtend, middag, avond, nacht, morgen en overmorgen, worden helder.
Op deze leeftijd kun je ook begrippen als zomer, herfst, lente en winter uitleggen. Allemaal zaken die kleuters helpen om tijdsbesef te ontwikkelen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *