Het aanmeldingsformulier op de basisschool.

aanmeldingsformulier

je kind aanmelden op de basisschool en het aanmeldingsformulier

Laatst sprak ik een moeder die haar kind had aangemeld voor een basisschool. Tja, dat moet gewoon. Je kan nu eenmaal niet op de dag dat je koter vier wordt, naar de basisschool van je keuze wandelen en zeggen:
“hier is-t-ie hoor! Ik haal hem om 4 uur wel weer op!”

Wanneer moet je je kind eigenlijk aanmelden?


Lastig te zeggen in sommige steden zijn scholen die zo populair zijn, dat de kinderen al in de baarmoeder – en liefst nog daarvoor – worden aangemeld.. De officiële leeftijdsgrens van de Rijksoverheid om je kind in te mogen schrijven is als je kind 3 jaar en tot 10 weken voor je kind 4 jaar wordt.

Het aanmeldingsformulier van de basisschool.

Wanneer je je kind aanmeldt, krijg je als ouder een aanmeldingsformulier mee. Daarop vul je alle namen van je boefje in, waar jullie wonen en nog zo wat begrijpelijke zaken: heeft je kind een allergie, heeft hij al op een andere school gezeten, wie moeten we bellen als we de ouders in geval van nood niet te pakken krijgen?.

Maar ouders zullen ook vragen tegenkomen die ze soms minder begrijpelijk of zelfs prettig vinden. De vraag bijvoorbeeld of je een ouder gezin bent, of je van Nederlandse afkomst bent, wat het opleidingsniveau van de ouders is.

Dat kan een ouder het gevoel geven: waar bemoei je je mee? En ben ik als alleenstaande moeder niet goed genoeg, ofzo?

Het ‘gewicht’ van je kind

Die vragen op dat formulier hebben weinig met jouw persoonlijk te maken. Ze zijn er om je kind een bepaald gewicht te geven. Nee niet het gewicht van de weegschaal. Een gewicht voor school.
Onderzoek wijst uit dat kinderen uit bijvoorbeeld een ouder gezinnen, wat vaker hulp nodig hebben dan kinderen uit een twee ouder gezin. Dat zegt geen klap over jou persoonlijk. Een school krijgt voor kinderen, waarvan bekend is dat ze uit een groep komen waar vaker hulp nodig is meer geld.

Dat geld gaat niet naar dat kind persoonlijk, de school krijgt het en kan gaan bedenken hoe ze dat geld het beste kunnen inzetten om kinderen te helpen.
Stel je er niet te veel van voor, he….we zien allemaal hoe er  al tientallen jaren bezuinigd wordt op het onderwijs.

Wat vind de juf van het aanmeldingsformulier?

De juffen die ik erover gesproken heb, zeggen allemaal dat ze wel wat beters te doen hebben dan in het leerling dossier te duiken, op zoek naar dat aanmeldingsformulier…
Ze kennen hun leerlingen gewoon en zo hoort het ook

meer lezen over de basisschool?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *