Het rapport

rapport

Een moeder met een hobbie: het rapport

Het tweede rapport van dit schooljaar is een feit. En onze zoon doet het goed op school, als we zijn juffen mogen geloven. Dus kom maar op met dat rapport. De ene helft van het boekje is prima te begrijpen. In een oogopslag zie je welke vakken er worden gegeven en hoe de zoon daarbij presteert, uitgedrukt in voor iedereen begrijpelijke cijfers. Maar die andere helft, dat is wat lastiger. Omschrijvingen als goed-voldoende-matig gaan vergezeld van een heel of een half kruisje, soms zelfs twee kruisjes. Ik moet ook twee keer kijken voordat ik doorheb hoe het zit. Gelukkig heb ik bij het tien minutengesprek al een beetje uitleg gehad.

Dit soort dingen doet mij een beetje denken aan mijn eigen lagere schooltijd. Mijn neef en nicht kwamen trots bij opa en oma met een overzichtelijke cijferlijst. Maar wij niet. Wij hadden een mapje gevuld met A4-tjes. Voor elk jaar een paar velletjes met daarop een uitgebreide beschrijving van de vaardigheid die je moest beheersen. En daarachter twee vakjes: eentje voor de kleur (om het jaar aan te geven waarin je zat) en eentje voor de beoordeling in de vorm van kruisje-rondje-streepje. Geen mens die er wat van begreep! Daar stond ik dan, met mijn rapport vol kruisjes (de hoogste score) dat door niemand op waarde werd geschat. Heel frustrerend.

Nee, dan toch liever zo’n cijferlijst waarvan iedereen weet wat het betekent. Hoewel, in de jaren dat ik bleef zitten zou zo’n kruisje-rondje-streepje-rapport toch zo gek niet zijn geweest. In elk geval wat meer verhullend.

Het rapport van onze zoon

Het rapport van onze zoon is –op beide helften- hartstikke goed hoor. We zijn dik tevreden over zijn prestaties. Alleen die zes-en-een-half voor schrijven, die valt een beetje uit de toon. Maar ja, waarom zou hij daar extra op oefenen, in dit digitale tijdperk? Bovendien is hij genetisch beperkt, zo blijkt. Oma’s bewaren nog al eens wat. Zo ook papa’s rapporten. De cijferlijst van papa komt te voorschijn en wat blijkt: die had dezelfde, wat magere, score op dit onderdeel. In een oogopslag is duidelijk hoe de vork in de steel zit. Daar kunnen mijn kruisjes niet tegenop……

rapport

lees ook de keukenprins

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *