Weer naar school

weer naar school

Samantha: weer naar school

Drijfnat word ik wakker.
Niet alleen van de overdenderende hitte die de laatste twee dagen voor het einde van de zomervakantie ineens ons land overspoelt.
Alsof “the Almighty” wil zeggen “Whahahahah, kids lekker weer naar school….zo zag de zomer er vroeger uit!…met ZON!”
Nee, drijfnat van de nachtmerrie die me teistert vlak voordat de wekker voor het eerst in 6 weken met zijn doordringende tuut tuut tuut tuut tuut mijn oor binnendringt.

Met alles in mijn macht probeerde ik Sem naar school te krijgen. Hij had kleine hoorntjes op zijn hoofd en stampvoetend en tierend trok hij me over de streep, die ik anders op veilige afstand hou. Het was wel de verpakking van Sem maar er zat een duiveltje in..er op uit mij te tergen…hij had me daar waar hij wilde..ik was buitenzinnen….tuut tuut tuut…
Dus eigenlijk is de anders zo vervelende wekker nu mijn verlosser! Benieuwd of het daadwerkelijk een martelgang wordt om de jongens op tijd op school te krijgen loop ik tollend naar de badkamer om mijzelf en mijn wallen “een hele goeiemorgen” te wensen.

De eerste schoolochtend

Arrow Jazz FM moet me in de stemming krijgen tot Jan de Hoop het tijd vind om me de headlines van de ochtendkranten voor te lezen. De koffie loopt door en de jongens slapen uit..zoals altijd, alleen op schooldagen. Ze geven me de tijd om bij te trekken en alles voor ze tot in de puntjes te verzorgen.
Alles staat klaar als de eerste zich aankondigt “Morguh mam”. Da’s Finn…en altijd gelijk helemaal wakker en gezellig.
“Finn, opfrissen, aankleden en aan tafel…en mond toe want Jan leest het journaal”. Het gaat goed tot Jan aankondigt dat er een speler van Vitesse naar Manchester United gaat. Hot News voor deze kleine wakkere man.
“SEEEEEMMMMMMMMM” gilt Finn het uit “Weet je wat er op het nieuws is…SEEEEEEMMMM” Sem komt scheldend zijn bed uit “Rustig, man!”

Weer naar school….gedoe…

Brommend ploft hij op de bank en kondigt alvast aan dat hij geen bruin brood wil…want dat is smerig.
Ook de kleding die we gisteravond hebben uitgezocht draagt nu zijn goedkeuring niet weg. Zijn schoenen zijn “alweer” te klein en gaan niet makkelijk aan omdat mama nog steeds de veters er niet goed in heeft gedaan. Hij wil nieuwe…nu!
Sem is een schat…maar kan absoluut niet tegen verplicht opstaan. Ik pak zijn hand, zonder één woord te zeggen en neem hem mee naar zijn kamer. “Kleed je aan en eet maar hier…word maar rustig wakker”. Ik krijg nog een boze blik….maar ik hou de weekenden in mijn achterhoofd. Dan is hij altijd vroeg op, zorgt hij voor de muziek, haalt broodjes, zet koffie en dekt de tafel.

Voor ik het weet zit ik alweer op de snelweg hopend dat ik het haal met de benzine. Nieuwe schooltassen, gevulde pennenbakjes en voor Sem de zijn eerste agenda. “Mam, heb je de rapporten bij je?” “Rapporten….?” Nou eh…ik kom alweer lekker binnen bij de nieuwe leerkrachten…en net als de envelopjes voor de overblijf zal er morgen wél aangedacht zijn. “Gelukkig matchen jullie sokken wel..da’s tenminste wat”. Sem kan er niet om lachen en Finn verbaast zich, zoals zo vaak, over mijn vergeetachtigheid.

Meestal “drop” ik de jongens voor school en race ik door naar kantoor met Chiel op de radio. Vandaag wacht ik keurig op het schoolplein om de boys naar hun nieuwe klas te brengen en even handjes te schudden met de “verse”meester en juf. Voor mezelf hoor…want de jongens vinden mij helemaal niet meer zo nodig. Met een vluchtige high-five “mag” ik weer gaan en loop ik weg uit de drukte van alle kinderen die elkaar vol enthousiasme weer opnieuw lijken te ontmoeten…alsof ze elkaar jaren niet hebben gezien. Alles weer veilig op school. Een nieuw schooljaar begint. Vol met nieuwe kansen.
Eerst een café au lait op kantoor om alles even te laten bezinken. We zijn er weer…..

Lees meer van Samantha

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *