4 dingen die kinderen moeten weten als ze naar de bassischool gaan

basisschool wat moet je kind kunnen

4 dingen die je kind moet weten voor hij naar de basisschool gaat.

Het is een speciaal moment voor alle kinderen als ze voor het eerst naar de basisschool gaan.

Natuurlijk is het leuk: nu ben je toch wel echt groot! Maar voor veel kinderen is het gaan naar de basisschool ook wel heel erg spannend. Hoe bereid je je kind nu voor op de basisschool? Wat kan jij als ouder nu doen om te zorgen dat jouw kind tot die groep kinderen hoort, die vrolijk en zonder spanning naar de basisschool gaan.

Basisschool wat moet je kind kunnen? 4 punten om in de gaten te houden:

1 Weetjes over het naar de wc-gaan

Naar de wc moeten, staat vaak nummer 1 op de zorgenlijst van je kleuter. En dat is niet zo raar. Jonge kinderen hebben nog niet de volledige controle over hun blaas.
Van alle 5-jarigen is nog steeds 15% niet helemaal zindelijk. Dat kan komen omdat de aandrang om te plassen heel snel opkomt, of omdat je kleuter de signalen van zijn lichaam nog niet goed herkent, of (en dat gebeurt ook heel veel) het kind gaat zo in zijn spel op dat hij alles om zich heen vergeet (inclusief het signaal dat hij moet plassen)
Veel juffen en meesters lassen wel een plas pauze in, maar stel je kind gerust: als hij naar de wc moet, dan mag dat altijd!
Als ze naar de basisschool gaan kunnen kinderen het ongeveer 3 tot 5 uur uit houden zonder “te moeten”
Als je kind nog veel last heeft van ongelukjes, bespreek dan met je kind dat hij ongeveer een uur na de lunchpauze naar de wc gaat. En geef dat eventueel door aan de juf.

Het is handig als ze voor die tijd hun billen zelf kunnen vegen, dus begin ruim op tijd met oefenen.
Geef een kind ook het vertrouwen dat je niet boos wordt als het afvegen een keer niet goed gelukt is. Maar leer ze het je wel vertellen, zodat ze even kunnen wassen en een schone onderbroek kunnen aantrekken als ze thuis zijn.
En stel je kind gerust: als het een keer mis gaat, geen nood! De juf weet altijd raad.
Help je kind door hem geen ingewikkelde kleren aan te trekken, met strakke ritsen en ingewikkelde knopen…

lees ook : je eerste 10 minuten gesprek

bassisschool gaan

2 de kunst van het vrienden maken

Die klas binnen stappen… vol met kinderen die je helemaal niet kent… zelfs een stoer kind kan daar tegen op zien. Geef zń moed een enorme boost, door jou speciale cursus: zo maak je vriendjes.

Vertel hem (meer dan een keer) dat z’n klasgenootjes het de eerste keer ook heel eng vonden.
Vertel hem hoe eng jij het vond om toen je de eerste keer (vul in ): naar je nieuwe baan ging/ naar een sportgroep ging. Dat je dat ook wel een beetje griezelig vond, maar dat iedereen heel aardig bleek te zijn.

Je kan ook een spelletje ¨wat kun je zeggen¨ spelen. Dan ga je samen dingen bedenken die je tegen een ander kindje kan zeggen.

Laat je kind zelf zeggen welk ijsje hij wil, laat hem een boodschap afrekenen, kortom grijp alle kansen aan om je kind met vreemden te laten praten. Oefening baart kunst.

En vergeet vooral niet die kleinigheden als: delen, om de beurt. Prijs hem wanneer hij z’n speelgoed deelt met een vriendje dat komt spelen. Ga zelf om de beurt met hem op de schommel in het speeltuintje. En leg uit dat de kinderen op school dat straks ook heel prettig zullen vinden als hij netjes om de beurt doet!

Voor kindjes die al naar een kinderdagverblijf gingen is de eerste schooldag vaak minder eng, ze zijn al gewend aan groepen kinderen en vaak zit er al een kindje uit het kinderdagverblijf op die school waar jouw kind ook heen gaat.

Gaat jouw kind niet naar de kinderdag opvang? Dan is de peuter speelzaal een heel goed alternatief!

basisschool wat moet je kind kunnen

3 Pauzehap, drinken en andere narigheid

Wanneer je kind net 4 jaar oud is, is het motorisch nog lang niet volleerd. Trommeltjes open maken, drinkbekers losschroeven, rietjes in pakjes steken, het papiertje van de liga afhalen….het kunnen allemaal rampen worden. En in plaats van een relaxte pauze met verantwoorde stukjes appel, heeft je kleuter gewoon een stressmoment met niks. Dus als het gaat om basisschool wat moet je kind kunnen, moet je nadenken over dit soort ogenschijnlijk kleine zaken.
Dit soort narigheid is makkelijk te voorkomen: koop samen met je kleuter leuke spullen die ook makkelijk open kunnen. Gewoon in de winkel uitproberen. De juffrouw van de winkel zal toch niet willen dat jij met het verkeerde naar huis gaat ???

4 EN ( en dit is de gouden tip ) OEFEN !!

basisschool wat moet je kind kunnen

Basisschool wat moet je kind kunnen…je kan het allemaal leren…

Is je kind nog niet zo handig met z’n jas en die enorme stomme rits?? Oefen! Elke dag wel twee keer, beheers jezelf, niet helpen!!! En helpt oefenen niet? Koop dan een jas zonder rits….In het kader: basisschool wat moet je kind kunnen, is zelf je jas aan kunnen doen een must! ( denk aan die arme juf die ander 22 jasjes moet helpen aantrekken….)
Naam weet ie achternaam ook: nu nog adres en telefoonnummer. Maak er een liedje van en zing het achterop de fiets. Maar voor jou en voor je kind is het heel fijn om zeker te weten dat hij altijd kan vragen om mama op te bellen. En dat er dan niet fanatiek naar een nummer gezocht hoeft te worden…
Maak bij je kennismakingsbezoek foto’s. Print ze uit en plak het in een boek, dat boek noem je ….. gaat naar school. Kun je lekker uit voorlezen, kun je voor je echt naar school gaat samen doorkijken. Echt een heel goede tip voor kinderen, die wat angstig zijn. Je geeft ze hier mee het gevoel dat ze het al een beetje kennen

basisschool wat moet je kind kunnen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *