Moet je altijd je best doen….

je best doen

gedachtes over je best doen.

“het hindert niet”, zei mijn moeder “wat voor een cijfers je haalt. Als je maar je best doet !!”

Ik denk dat met haar honderd duizenden moeders hetzelfde hebben gezegd. En ik denk dak al die moeders, net als zij, toch stiekem wel hoopten op mooie cijfers…
En ik denk dat alle kinderen – net als ik – wel wisten dat je best doen, het minimale was waar je mee thuis kon komen.

Al die moeders die dapper riepen: “het hindert niet hoor, als je met onvoldoendes thuis komt, als je je best maar hebt gedaan!”, dachten natuurlijk dat als ze hun koters maar motiveerden om hard te werken, dat alles wel goed zou komen…
Tja… en ze leefden nog lang en gelukkig.

Waarmee ik niet wil zeggen dat hard werken verkeerd is, begrijp me goed. Niks mis met een potje stevig de vervoegingen van de  Franse onregelmatige werkwoorden stampen. Een heel schrift schreef ik vol met die ellendige werkwoorden, om ze maar in mijn hoofd te krijgen.

Maar alleen je best doen, is niet genoeg. OEPS, wat nu, heb ik nu nog niet genoeg mijn best gedaan terwijl ik elke dag de Duitse naamvallen repeteer?

Ja en nee. Sommige zaken leer je alleen door heel hard te oefenen. Voor het ene kind is dat jaartallen, voor een ander kind is dat Engelse woordjes. We hebben allemaal van die zaken die niet lekker makkelijk blijven plakken. En waar we dus on best voor moeten doen.

Maar voor heel vakken schiet het harder op als je je gezonde verstand gebruikt. Als je niet uit je hoofd leert, maar probeert de stof te begrijpen. Als je verbanden gaat zien, wordt leren een stuk makkelijker. Op het moment dat je ontdekt dat alle Franse onregelmatige werkwoorden die eindigen op ir, allemaal hetzelfde vervoegd worden, en dat datzelfde geldt voor de werkwoorden die op er eindigen, hoef je al een stuk minder je best te doen!

Ik wou dat ik dat had begrepen destijds in Havo 3…

Dus: moet je altijd je best doen? Ja vaak wel, maar gebruik eerst je verstand, voor je gaat stampen.

Lees ook eens : de thuisschoolvan mamajezz

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *