Wanneer wordt stimuleren pushen?

pushen

Wanneer wordt stimuleren pushen?

Het is een vraag die we ons als ouders regelmatig stellen: “moet ik mijn kind nu aanmoedigen om door te zetten, of ben ik nu aan het pushen” Dat is ook een heel goede vraag om te stellen. Soms hebben kinderen een duwtje nodig om iets te bereiken. Maar soms, is dat duwtje teveel. En dan bereiken we het tegenovergestelde van wat we willen.

Er zijn 5 factoren  van belang zijn bij de vraag of je aan het pushen bent

1. Wat heeft mijn kind op dit moment nodig?

Dit is al een heel lastige vraag. Begin met alle theorieen aan de kant te zetten en kijk naar je kind als individu. Er zijn kinderen die blij zijn, met een duwtje ( schop ) in de goede richting, andere kinderen kunnen er heel angstig van worden, en weer andere kinderen worden er heel opstandig van. Dus kijk eens naar het verleden, wat gebeurde er als je zei: “kom op je kan het best?” of: “als je niet oefent op je…(vul maar in ) ben je straks boos op jezelf?”Dat moet je een idee geven, hoe je je kind het best kan aanspreken

2. Wie wil dit graag, jij of je kind?

Dit is een heel lastige vraag. Want natuurlijk ben je in de eerste plaats begonnen aan de activiteit omdat je kind aangaf dat graag te willen. Maar is dat nog steeds zo? Natuurlijk wilde je kind graag bij die toneelclub omdat ze toneelspelen zo leuk vond, maar ach, na een tijdje is voor je kind de lol er af.. En jij denkt nog steeds dat ze gelukkig zal zijn met de hoofdrol. En – wees eerlijk tegen jezelf – het is ook gewoon leuk als je kind staat te stralen op het toneel.

3. Geeft je kind op omdat ze denkt dat ze het niet kan?

Vond je kind het in het begin verschrikkelijk leuk allemaal, maar verandert ze van gedachten nu het lastiger wordt? Dan zou je eens kunnen praten over zaken als: dat het doen en proberen veel belangrijker is dan “scoren” Je kunt je kind wijzen op alle dingen die ze wel kan. Maak je kind duidelijk dat je pas echt weet of je iets kan als je het hebt geprobeerd..

4. Wat is op termijn het beste voor je kind?

Als ouder kan je verder kijken dan je neus lang is, en je kan ook beter in de toekomst kijken dan je kind. Jij weet dat we allemaal moeten leren doorzetten. En dat je van fouten maken enorm veel kan leren. En soms moet er ook gewoon doorgezet worden. Het is bijvoorbeeld heel nuttig om de tafels van vermenigvuldigen uit je hoofd te kennen. Ook als ze je niet komen aanwaaien.Maar een prima-ballerina worden, ach dat hoeft niet perse..

Is je kind gestrest?

Wanneer je je afvraagt wat het verstandigst is: doorzetten of laten gaan, dan is het goed om eens kritisch te kijken naar tekenen van stress. Is je kind ineens heel prikkelbaar, klaagt ze over buikpijn, lijkt ze zenuwachtig over op hande zijnde activiteiten? Dan is het misschien allemaal een beetje teveel aan het worden en ben je misschien toch een beetje aan het pushen.

Lees verder Mijn kind: de basisschool test stress

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *