Leren lezen en tellen

leren lezen en tellen

Over leren lezen: een boeiend proces…

Voor een kind kan leren lezen moet het drie andere dingen kunnen: hij moet een zin kunnen maken, hij moet de betekenis van woorden begrijpen en hij moet de woorden kunnen uitspreken. Kunnen verklanken heet dat..

leren lezen

Leren lezen, wat komt daar bij kijken? deel 2

Als we het hebben over leren lezen dan is een tweede belangrijke factor: de betekenis (her) kennen van woorden.

Over de betekenis van woorden

Als we praten over betekenis geven aan woorden, bedoelen we meer dan dat een kind weet wat een woord betekent.

leren lezen

Leren lezen, wat komt daar bij kijken? deel 3

Klanken:

De klanken zijn eigenlijk het ¨mechanische deel¨ van het leren lezen. Het klinkt te simpel voor woorden MAAR als je kind geen klanken kan onderscheiden, dan wordt het leren lezen een moeilijk proces. Misschien herinner je je nog dat jij op de basisschool moeite had te onthouden of een woord nu met een V of een F geschreven werd. leer meer

leren lezen

Leren tellen

Leer je kleuter tellen

Sommige kinderen leren zichzelf lezen, anderen leren zichzelf tellen. Mijn jongste was er zo eentje: een heel leven geboeid door cijfers. Is het gek dat hij nu wiskunde studeert?
Als je kind gefascineerd is door cijfers is het leuk om cijfer spelletjes met hem te spelen:

leren lezen

Leren lezen wat komt daar bij kijken? deel 4

Als je kind begint met leren lezen, dan is hij hongerig naar meer. De kik dat jij van tekens klanken kan maken: dat jij snapt wat daar staat, dat jij kan LEZEN, is heel erg groot.

Leesspelletje

Daar kan je gebruik van maken: een leuk spel, wat je eigenlijk overal kan doen: in de auto, in de trein, in het vliegtuig, in de tent en aan de keukentafel. Het spel kost je ook niet meer dan 24 wasknijpers, nou ja een paar extra voor het verlies.
Schrijf op elke knijper een letter. Dan schrijf jij op karton, of een bierviltje, of een vouwblaadje een woord en je kind zoekt de juiste knijpers en knijpt het woord op het papiertje. Zo simpel en heel leuk.

Toch even 2 waarschuwingen: kijk steeds in de klas even om een hoekje: waar zijn ze met lezen en schrijven mee bezig? Als jij het te makkelijk maakt, is dat namelijk net zo vervelend als wanneer je het te moeilijk maakt. Voor dyslextische kinderen is dit geen leuk spel.

leren lezen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *