Oooohhhhh, nee… hellup…de CITO-toets

cito toets

Binnenkort zijn ze er weer: de Cito-toetsen, en menig ouder ziet er enorm tegenop.
En volgens mij is dat helemaal niet nodig. Ook niet als je moeder bent van een onzeker en faal-angstig kind. Of van zo’n kind dat een 10 eigenlijk nog een te laag cijfer vindt…De CITO toets is niet zo erg als het lijkt.

Waarom je niet bang hoeft te zijn van de CITO-toets

 • De Cito toets staat nooit op zichzelf. In de loop van haar basisschool carrière heeft je kind een aantal van die toetsen gemaakt. Dat totaal plaatje zegt iets over hoe jouw kind zich aan het ontwikkelen is. Niet of je kind superslim, superdom of iets daar tussen in is.
  Maar hoe je kind groeit!
 • De CITO toetst niet alleen jouw kind, de Cito toets ook de school. Laat ik dat eens uitleggen met een voorbeeld: Alle kinderen in groep 7 moeten kunnen rekenen met procentsommen.
  De klas maakt de Citotoets en wat blijkt? De hele klas scoort zwaar onder het landelijk gemiddelde voor procentsommen. Dan moet de school dus even gaan nadenken. Ze moeten zich afvragen 1) hoe dat kan en 2) hoe ze dat op gaan lossen.
  Want elk kind dat procentsommen niet beheerst, krijgt op de middelbare school problemen. En dat is waar het echt om gaat: dat je kind naar de middelbare school gaat met de kennis die hij nodig heeft.
 • De uitslag van de Cito is niet de enige norm als het gaat om het basisschooladvies voor het vervolg onderwijs. De juffen en meesters spreken daarin een stevig woordje mee. Menige middelbare school vindt de opvatting van de basisschool belangrijker dan de CITO.

cito toets

Maar wat nu als mijn kind een heel slechte uitslag heeft ?

Wanneer die uitslag heel anders is dan de leerkracht  en jij hadden verwacht, dan is dat een goede reden eens extra naar het kind te kijken.
Ik heb dat zelf meegemaakt. Dochterlief scoorde op haar cito toets echt heel laag. De juf zei: ik weet het niet met haar: de ene keer is zo slim, dat ik haar wel naar het gymnasium wil sturen. Maar de andere keer, lijkt ze niks te snappen…

In zo’n geval ga je naar een orthopedagoog en laat je je kind eens goed testen. Dan krijg je niet alleen een beeld  van wat je kind kan. Maar zie je ook waar de problemen zitten. En wat je moet doen om je kind te helpen
Dochterlief haalde  een HAVO-diploma. Tja…dat gymnasium is het niet geworden. Maar dat kon ons lekker helemaal niks schelen!

En nu hoop ik maar dat ik jullie gerustgesteld heb over die vermaledijde cito toets, zodat jullie je kinderen gerust kunnen stellen.

lees ook : wat is een peutervolgsysteem

1 antwoord
 1. Linda Aarts zegt:

  De jongens hier hebben de groep 2- en groep 3 cito’s alweer gehad. Ergens ben ik benieuwd, maar vooral naar of ze de vragen gesnapt hebben. Dat is hier nog wel eens een dingetje geweest 🙂 Helaas leven we in een prestatiemaatschappij, waardoor elk kind zo hoog mogelijk moet scoren. Ik denk altijd maar, als je iets heel graag wil worden, kom je er wel. Met een goede cito of niet 🙂

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *