Tellen is iets anders dan cijfers opzeggen: hoe leert je kind rekenen

leren tellen

Leren tellen is het begin van leren rekenen. Tellen is meer dan getallen opzeggen.

Hoe leert je kind rekenen

Veel ouders vinden het vanzelfsprekend dat ze in hun opvoeding hun peuter of kleuter zaken te leren als: de dagen van de week, rijmpjes, het alfabet en cijfers.
De kinders herhalen dat allemaal, trots op hun kennis. En het is ook gewoon leuk om te zien en horen. Maar kan je kind als het de cijfers op zegt ook tellen?
Want tellen is het begin van leren rekenen.Onderzoek wijst uit dat er een enorm verschil is tussen het opzeggen van cijfers: een , twee, drie ( net zoals bv een non-sense rijmpje ) en het kunnen tellen. Kunnen tellen vraagt van een kind begrip voor aantallen. Hoeveel stuks is 2? hoeveel stuks is 5? En daarna moet hij ook nog het juiste figuur bij het juiste aantal kunnen zetten. Dus: als hij heeft geteld dat er 5 appeltjes zijn, moet hij begrijpen dat daar het cijfer 5 bij hoort. Voor peuters echt een intelectuele krachtsinspanning!
En jij als ouder ziet nu hoe leren tellen het begin is van leren rekenen.

Tellen op school

Wanneer een kind naar school gaat met de vaardigheid om te kunnen tellen, (in tegen stelling tot opzeggen) heeft dat natuurlijk een enorme positieve impact op de schoolprestaties. Je kind begrijpt immers al wat een cijfer betekent?
Je kind leren tellen is eigenlijk een heel erg makkelijk en leuk deel van de opvoeding : er zijn genoeg boekjes met aantallen te vinden, maar ook je boodschappentas leent zich er prima voor. Hoeveel pakken koekjes heeft mamma gekocht? En hoeveel pakken melk?
Kortom: tel met je kind en geef hem een goede start op school. Maar pas op. Je kleuter begint pas met leren rekenen, optellen aftrekken, delen en vermenigvuldigen komen pas veel en veel later….

leren tellen

lees ook : leren lezen, wat komt daar bij kijken?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *