Leren gaat soms van auwwwww

tafel diploma

Oooo, wat kan het moeilijk zijn om je tafel diploma te halen!

Tja…leren gaat soms van auww, het was de favoriete uitspraak van een van de rectoren van de middelbare school waarop ik werkte.

En hij heeft gelijk, hij heeft groot gelijk. Leren is met regelmaat gewoon niet leuk. Het is gewoon stomvervelend. Heb jij het ooit leuk gevonden om de tafels uit he hoofd te stampen?. Nee, daar vond je niks an. Jouw kind ook niet. Maar wat was je blij destijds, en wat is je kind blij nu, met je tafel diploma. Een mijlpaal gehaald !

wat je niet doorhebt als je knokt voor het tafel diploma…

Wat je je niet realiseert, is dat er iets is, waar je nog veel blijer van bent geworden: je vermogen om snel een sommetje in je hoofd te maken…. Dat vind je zo vanzelfsprekend dat je er niet eens meer over nadenkt. Toch dank je dat aan het uit je hoofd leren van die tafels. Aan het automatiseren, zoals dat met een duur woord heet. Is de aanbieding 30 cent per stuk, drie voor een 1 euro? Jij tuint er niet in ( en je kind met tafel diploma ook niet) automatisch weten jullie al dat die 3 stuks 90 cent moeten kosten…

tafeldiploma

Al die topo toetsen, ze waren ook niet echt leuk, en je bent er vast een heleboel vergeten ( ikke wel, merkte ik toen ik mijn kinderen moest overhoren ) maar wat hebben we wel? Een duidelijk beeld van de kaart van Nederland. We weten dat Groningen en Friesland bovenaan liggen en Limburg bijna in België…

Al die woordjes die ik moest stampen op de middelbare school: Engels, Frans, Duits: ze vlogen bij niet direct mijn hersens in. Uit wanhoop heb ik wel eens met de boeken onder mijn kussen geslapen: Het hielp niet.

Woordjes leren

Maar toen mijn buitenlandse woordenschat eindelijk groot genoeg was om te gaan lezen!! Toen ging er een wereld voor me open en vlogen de woordjes wel zo naar binnen. Op de middelbare school krijg je geen woordjes diploma, hooguit voldoendes voor Engels en Frans. En niemand vertelt je hoe fijn het straks wordt als al die zo moeizaam geleerde woordjes zich aaneen rijgen tot zinnen. En die zinnen worden verhalen.

De oplettende lezer heeft gemerkt, dat leren van auww gaat. we moeten knokken voor dat verd* tafel diploma. En dat de beloning later komt.
Misschien wordt leren leuker als we kinderen duidelijk maken: oké, tafels leren is niet leuk. Maar weet je hoe fijn het is om snel te kunnen rekenen??

lees ook :

leren lezen wat komt daarbij kijken?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *