Maak geen taboe van ongewild urineverlies

ongewild urineverlies

Incontinentie komt heel vaak voor. In Nederland bijvoorbeeld hebben al zo’n 700.000 vrouwen te maken met ongewild urineverlies. Vrouwen hebben tijdens en na de zwangerschap een verhoogde kans op incontinentie. Reden? Vanwege de hormonale veranderingen verzwakken de bekkenbodemspieren. Daardoor is de kans groter op ongewild urineverlies als er druk op de blaas komt.

Een op de drie

Je merkt het als je springt, hard niest of lacht. Zomaar verlies je – geheel tegen je wil- urine. Zeker rond de periode dat vrouwen zwanger zijn (en daarna) hebben veel vrouwen met dit probleem te maken. Een vervelend probleem, maar een probleem waar wel degelijk iets aan te doen is. Bovendien is gebleken dat bij 33% van de vrouwen die met deze problemen te maken heeft rond de zwangerschap, de problemen even snel verdwijnen als ze gekomen zijn.

Gunstig effect

Gaat het niet over en blijf je met ongewild urineverlies geconfronteerd worden, weet dan dat er prima iets aan te doen is. Meest effectief is wel een aantal bezoeken plannen aan de bekkenfysiotherapeut. Deze gespecialiseerde therapeut weet als geen ander hoe hij de spieren rondom de bekkenbodem moet versterken. Dit kan namelijk prima met gerichte oefeningen, die je ook thuis kunt oefenen. Vaak merken vrouwen al na zes bezoeken aan de therapeut een gunstig effect.

Op de werkvloer

Naast therapie zijn er in bepaalde gevallen medicijnen beschikbaar en in nog uitzonderlijkere gevallen kan een operatie oplossing bieden. Bovendien: er zijn tegenwoordig heel veel incontinentieproducten op de markt. Subtiele producten, die van de buitenkant niet waarneembaar zijn en je een behoorlijk vertrouwder gevoel geven. “Incontinentie levert soms erg veel problemen op. Nog steeds schamen veel vrouwen zich voor deze kwaal en durven zijn er niet over te praten. Dit kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de relatie, omdat ook de zin in seks zomaar kan verdwijnen”, aldus Abena Nederland . Ook op de werkvloer kan het een groot probleem worden. Want wat moet je als je er net niet in slaagt op tijd het toilet te bereiken? Het is voor veel vrouwen zelfs een reden om niet meer naar het werk te gaan.

Geen taboe

Hoe eerder je over je klachten praat, hoe eerder er iets aan gedaan kan worden. De cijfers liegen niet, incontinentie komt veel voor en dus is het beslist geen taboe om erover te zwijgen. Integendeel, de klachten negeren betekent dat jij jezelf tekort doet. En dat is anno 2019 nergens voor nodig gezien de behandelmethoden en producten die er beschikbaar zijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *