Is de basisschool gratis??

vrijwillige ouderbijdrage

In principe wel: je hoeft als ouder geen schoolgeld te betalen voor de basisschool.
Maar daarmee is nog niet alles gezegd.

De vrijwillige ouderbijdrage

We weten allemaal: in het onderwijs is weinig geld. Daarom vragen alle scholen een vrijwillige bijdrage van de ouders. Vanuit die bijdrage worden dan leuke extraatjes betaalt.
Over die vrijwillige ouderbijdrage is een tijdje veel te doen geweest. Er waren scholen die besloten dat kinderen waarvan de ouders deze bijdrage niet betaalt hadden, niet meer mee mochten op schoolreisje…
Dat is natuurlijk voor de kinderen in kwestie heel naar en heel confronterend. En laten we er voor het gemak maar vanuit gaan, dat de ouders die niet betaalden dat deden omdat ze gewoonweg het geld niet hadden.

Wat zegt het ministerie hierover?

Een vrijwillige bijdrage kan nooit verplicht worden gesteld. Daaruit volgt dus dat een school een kind niet mag uitsluiten van activiteiten die zij verplicht stelt, ook niet als die vanuit de vrijwillige ouderbijdrage worden betaalt. Gaat het om vrijwillige activiteiten, dan mag de school dat wel, maar – let op – dan moet de school de kinderen wel een vervangende activiteit aanbieden..

Het overblijven en de Buitenschoolse opvang

Deze moeten altijd door jou als ouder betaalt worden. De reden daarachter is dat dit geen schoolactiviteiten zijn. En persoonlijk vind ik dat ook logisch..

Overige kosten.

Hou er als ouder rekening mee dat er toch nog van allerlei kosten op je pad komen. Een schooltas bijvoorbeeld, traktaties op verjaardagen, een cadeautje voor een jarige juf of meester, een aardigheidje voor de leerkracht aan het einde van het jaar. En dan hebben we nog de drinkbekers, die altijd weg raken net als de broodtrommels, gymkleren en gymschoenen.

Natuurlijk kan je dat allemaal zo duur en goedkoop maken als je wil. Denk je. Tegen de tijd dat je kinderen ergens tussen de acht en tien jaar oud zijn, worden ze zich erg bewust van wat andere kinderen doen….En ineens willen ze ook een merk jas en tas. Om maar een voorbeeld te geven.

Samenvattend kan je zeggen: onderwijs is gratis, maar een kind op de basisschool, kost toch echt wel geld

lees ook: het aanmeldingsformulier op de basisschool 

1 antwoord
  1. Janet zegt:

    Van de vrijwillige ouderbijdrage wordt inderdaad de schoolreis betaalt. Ik heb in het verleden ook genoeg ouders gehad die dit niet konden betalen. Je kunt echter voor de schoolreis van je kind geld aanvragen bij b.v. Stichting leergeld.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *