Zwanger zijn en hardlopen

hardlopen zwanger

Hardlopen tijdens je zwangerschap, hoe verstandig is dat ?

De Amerikaanse hardloopkampioene Alysia Montano liep toen ze 34 weken zwanger was een wedstrijd van de 800 meter. Ze kreeg een staande ovatie, maar ook een hoop verontwaardiging over zich heen. Is het verstandig om hard te lopen als je zwanger bent ?

Daar valt niet zomaar ja of nee op te zeggen: sporten is gezond, ook tijdens je zwangerschap, maar wil je in je zwangerschap gezond hardlopen dan zijn er wel aan aantal voorwaarden die je goed in de gaten moet houden.

Alles met mate

De regel ‘alles met mate‘ is altijd een goed devies en nu helemaal: dit is niet het moment om nu eindelijk eens voor de marathon te trainen. Doe wat je altijd deed en dan ietsjes minder.
Dat deed Alysia Montano ook. Voor haar was die 800 meter gewoon rustig aan doen!

Alles met mate is een goede leidraad voor alles in je leven, en is ook hier van toepassing. Hardlopen is okee, maar het is niet de bedoeling om te gaan trainen voor een marathon of een wedstrijd. Zelfs Alysia deed het rustig aan tijdens haar 800 meter, en werd laatste in haar reeks. Doe het rustig aan.

Veel hangt trouwens ook af van je voorgeschiedenis. Als je voor je zwangerschap regelmatig ging lopen, kan je dat schema gerust voort zetten. Het is echter niet het goede moment om van niveau- nul te beginnen met sporten. en er dan helemaal voor te gaan!

Hoe ver ben je in je zwangerschap

Hoe ver je in je zwangerschap bent,maakt enorm veel verschil. In het eerste trimester zit je baarmoeder nog klein en stevig genesteld tussen je bekken en je buikspieren. Lopen is in die periode best veilig, al moet je uitkijken dat je niet uitdroogt .Veel water mee, Als je buik echter begint te groeien, begint de zwaartekracht zijn tol te eisen. Vallen is dan veel gemakkelijker, dus vermijd heuveltjes en hellingen.
Vanaf je derde trimester is het oppassen geblazen. Je draagt heel wat extra gewicht met je mee, waardoor je evenwicht wat wankel is, je sneller moe wordt en je gewrichten steeds meer belast worden. Probeer niet even snel te lopen als in het begin van je zwangerschap, maar matig je tempo en schakel desnoods over op wandelen.

Leer luisteren

De allerbelangrijkste regel voor lopen tijdens je zwangerschap is: luister naar je lichaam, naar gewrichten die niet mee willen. Stop ook met lopen bij de minste indicatie dat er iets mis is. Signalen om serieus te nemen zijn: vaginale bloedingen, urineverlies, kortademigheid, duizeligheid, zwellingen, krampen, zwakke spieren en hoofdpijn.

Overleg altijd met je verloskundige!!!

lees ook: wat niemand je vertelt over zwanger zijn

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *