Toxoplasmose: moet de kat de deur uit ?

toxoplasmose kat

Katten en een baby op komst, veel mensen zien dat als een gevaarlijke combinatie.
Als je – net zo als ik – een groot kattenliefhebber bent en je er dus iet over peinst om die spinnende dictators de deur uit te doen, denk je misschien best gemakkelijk over toxoplasmose. Ik deed dat in ieder geval wel..

Wat is toxoplasmose?

Dat is een parasiet, die voorkomt in kattenpoep ( van vooral jonge katten ) en in rauw vlees. De parasiet is niet bestand tegen verhitting. Nu is je ook duidelijk waarom je geen rauw vlees mag eten, tijdens je zwangerschap. Helaas kan je kattenpoep niet verhitten, voor je het oppakt…

Is het terecht om niet bang te zijn voor toxoplasmose?

1 ) nee, dat is niet terecht.

 Toxoplasmose is een heel nare parasiet die veel kwaad kan aanrichten. Krijg je er vroeg in je zwangerschap last van, dan kan het leidden tot een miskraam. Krijg je het laat in je zwangerschap, dan kan het leidden tot een vroeggeboorte.  De parasiet verplaatst zich door het lichaam van de moeder heen, door de placenta en beschadigt zo je baby. Het kan leiden tot een  miskraam, maar ook tot ( schrik niet ) , een waterhoofdje, verkalkingen in de hersenen, een te klein hoofd, blindheid, ontwikkelingsstoornissen, vroeggeboorte, koorts, bloedarmoede, uitslag, milt- en leververgroting en geelzucht.
Kortom, het is een parasiet die je niet in je zwangere lichaam wil hebben.
Een tweede reden om wel degelijk bang te zijn voor Toxoplasmose is dat je nauwelijks door hebt dat je ziek bent. De verschijnselen lijken namelijk erg op die van  een griepje of een beetje oververmoeidheid. Kortom het kan lang duren voor je door hebt dat er een verwoestende parasiet bezig is in je lichaam.

2) ja, dat is wel terecht.


Wanneer je uit de buurt van de kattenbak blijft, bij het in de tuin werken altijd plastic handschoenen draagt ( want jouw katten gaan wel op de bak, maar die van de buren niet ) en je je vlees goed verhit, dan loop je weinig risico.
Dus…train je hubby om de beste kattenbakverschoner van de wereld te worden. En dat heeft hij vast wel voor je over

lees ook : wat je niet wil horen tijdens je zwangerschap

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *