Kinderspelen: speelgoed en speeldingen

spelen

Spelen: speelgoed en speeldingen en spelen zonder speelgoed.

Dreumesen spelen met alles wat ze tegenkomen. Ze hebben gewoon van alles nodig om te ontdekken en te doen. En het kan ze – nog – niet schelen of het nieuw of oud is, of het gekregen of gekocht of zelfgemaakt is. Het is onmogelijk in het algemeen te zeggen wat een dreumes voor speelgoed nodig heeft. Want het hangt helemaal af van wat ze al heeft, waar ze graag mee bezig is. Maar er zijn verschillende speelvormen die elk kind leuk vind en waar je dreumes wat van leert.

Natuurlijke materialen:

Nu je kind een beetje begrip krijgt voor de wereld om zich heen, wordt het ook belangrijk dat ze natuurlijke materialen leert ontdekken.En waar ze vandaan komen.
Als je op een flat woont, of in een huis zonder tuin, dan krijgt je kind die kennis niet zomaar. Dan moet je dus meer moeite doen om je kind te leren dat beton geen natuurlijk martiaal is en dat water en niet altijd uit een kraan komt en melk uit een kartonnen pak, dan wanneer je in een dorp woont .
Het is belangrijk voor je kind om te kunnen experimenteren met eenvoudige zaken als water en zand, zodat ze kan ontdekken hoe die materialen werken.

Spelen met water:

Spelen met gewoon water, water met bubbeltjes, warm water, koud water, gekleurd water, zal je dreumes leren dat water nat maakt, week maakt, alle kanten uit kan spatten, bellen kan maken, warm is, koud is.
* Als ze in het water blaast ziet ze belletjes, ze zal merken dat sommige zaken op water blijven drijven, anderen zinken, en sommige zaken lossen zelfs helemaal op in het water!!
* Water kan je dragen in emmertjes en kopjes en gietertjes. Maar je moet het niet dragen in iets met gaatjes, dan loopt het water op de grond…..
* Je dreumes kan op alle mogelijke manieren met water spelen. Een badje in de tuin, het open lucht zwembad in de buurt. Het badthuis een teiltje water in de keuken….

lees ook 10 dingen die elke ouder over speelgoed weten moet

spelen

Spelen met aarde en klei:

De natuurlijke vorm van deze materialen zijn zo vies, dat we kinderen meestal speelklei geven. Maar, vergis je niet: een deel van de grote waarde van klei ligt juist in die bruine smurrie. Je kind moet kunnen ervaren hoe heerlijk het is om ( zonder te griezelen) in die bruine massa te kunnen wroeten. En het door je handen voelen glijden. Geloof mij: het is lang geleden dat ik kind was, maar met m´n handen in die vieze bruine klei? Heerlijk, ik kan me dat gevoel nog altijd herinneren.

En kijk eens wat je kind leert: in minder dan geen tijd snapt ze dat meer water de boel dunner maakt, te weinig water maakt de klei te hard. Laat je het zomaar liggen? Dan droogt het uit en kan je het vaak helemaal niet meer gebruiken. Je kan klei rollen en kneden, je kan er op slaan, je kan er vormen mee maken. Klei is eigenlijk eindeloos.

In de winkel gekochte speelklei is fantastisch speelgoed, maar daarnaast moet een kind met gewone bruine klei kunnen spelen.

spelen

Spelen met zand.

Gebruik gewassen zand of zilverzand, nooit bouwzand want dat kan cement bevatten. Zand zit tussen water en klei in, met boeiende verschillen. Als het nat is, gedraagt het zich als klei, is het droog is het net water.

Ook hier, net als bij water, is afmeting het allerbelangrijkste, een zandstrand,is natuurlijk een paradijs, maar een zandbak is niet te versmaden ( zorg wel voor een deksel, zodat het een zandbak blijft en geen kattenbak wordt) Maar ook een zandtafel in de garage of de schuur of ( als je een heel dappere moeder bent ) in de keuken, is gewoon heerlijk voor je dreumes.

En als je daar allemaal geen zin in hebt: een kilo rijst is ook leuk speelmateriaal. Geef lepels en doosjes, en laat je dreumes zich uitleven.

spelen

spelen met zand

Stenen en bladeren.

Met stenen en blaadjes spelen zal je kind weinig leren over biologie en geologie. Daar is ze toch nog veel te klein voor. Maar als ze met steentjes speelt, zal ze ontdekken dat ze vonkelen als ze nat zijn, dat ze allemaal verschillende kleuren en vormen hebben. Hoe lang kan je er als peuter over doen om een helemaal zwart steentje te vinden…….. Twijgjes kunnen buigen, en als je ze ver buigt dan breken ze. Je kan er mee in het zand tekenen, je kan er mee bouwen. Als kinderen spelen met al die zaken die ze gewoon in de natuur kunnen vinden, ervaren ze als vanzelf een wereld vol fascinerende vormen en texturen

Onmisbaar speelgoed

We zeggen het wel vaker: ieder kind heeft op een ander tijdstip behoefte aan bepaald speelgoed. Daar om kun je nooit helemaal zeker zeggen wat goed speelgoed is. Maar er is speelgoed dat elk kind nodig heeft.

Blokken
* Blokken om mee te bouwen gaan echt wel een paar jaar mee. En je peuter heeft er tenminste 60 nodig ( niet schrikken)
* Blokken in verschillende kleuren zijn leuk, maar verschillende vormen zijn nog veel beter. Zorg dat de verhoudingen kloppen!!! Dus de kleintjes zijn een kwart en de grote zijn half, en dan heb je nog hele grote waar 2 halve of vier kwart blokjes op passen. Je kan er torens mee bouwen, je kan er treintjes mee maken of hekken, je kan er piramides mee bouwen, waar de bovenkant wel, maarde onderkant niet van omvalt.

spelen

spelen

Stapels en vormen:

Al het speelgoed waarmee je kan stapelen en waar mee je kind iets leert over vormen zijn fantastisch speelgoed. Kijk maar eens hoe snel ze doorhebben dat een balletje niet door een vierkantje kan, dat grote vormen niet door kleine openingen gaan. Voor je kind aan de in de winkel gekochte vorm-boxen toe is, kun je ook dit soort speelgoed zelf maken van een kartonnen doos, waar je zelf de vormen van een bal en een blokje in uitknipt. Hou het lekker groot, zodat je kind het makkelijk kan hanteren. Tenslotte is zijn fijne motoriek nog niet zo heel goed ontwikkelt.

Met gewone plastic bekertjes kun je heel goed stapelen, en bovendien kan je die bekertjes ook prima in bad gebruiken. Heel goedkoop en heel leerzaam speelgoed!

Foamboards en puzzels.

De eerste foampuzzels voor je kind kan je heel eenvoudig zelf maken. Neem een stuk foam en steek daar met een koekvorm vormpjes uit.

Je kind kan de vormjes dan terug stoppen. Bijna net zoals haar eerste houten puzzeltjes, waar bij je het figuurtje op de juiste plaats moet leggen.

Daarna kan je je kind puzzels geven die uit een paar grote stukken bestaan. In mijn ervaring kun je op dat moment ook zien of jouw kind een puzzelaar wordt. Vindt ze dit interessant? Dan gaat ze aan de puzzel. Vindt ze dit niet zo boeiend? Dan is de kans klein dat ze ooit de puzzel met 1000 stukjes haalt.

Haken en ringen.

Een haak kan je vastmaken aan een ring. Twee haken kan je aan elkaar vastmaken. Maar twee ringen kan je niet aan elkaar vastmaken.

Hoe kan dat nou??? Je zult merken dat je dreumes heel veel plezier beleeft aan het proberen dingen aan elkaar te haken, en ook het rijgen van grote kralen, vinden ze prachtig. Het gaat ze er nog helemaal niet om een mooie ketting te maken, het is puur het rijgen wat je kind fascinerend vindt.

Dus alles wat je kan rijgen is leuk.

spelen

spelen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *