Stoffen die je beter kan vermijden

bacterie

Welke stoffen kan je beter vermijden tijdens je zwangerschap? Nou dat zijn er nogal wat…

Dioxines
Er is geconstateerd dat in kalebaskalk teveel dioxines zitten. Dioxines verminderen de vruchtbaarheid en Je weerstand. Bovendien  kunnen bij grote hoeveelheden kankerverwekkend zijn. Dus redenen te over ze te mijden. Wat moet ik nu met kalebasklak, zal je vragen. Nu,  kalebaskalk wordt weleens gebruikt tegen ochtendmisselijkheid. Beter niet doen dus. Het middel is erger dan de kwaal.

Glycyrrhizine
Deze duur klinkende stof vind je in de ouderwetse  zoethoutwortel. Het geeft zoethout zijn karakteristieke, zoete smaak.  Maar: een teveel aan deze stof kan leiden tot vochtophoping (oedeem) of hoge bloeddruk. Gezonde volwassenen wordt aangeraden niet meer dan honderd gram drop of vijfhonderd milliliter zoethoutthee per dag te gebruiken. Overigens ( leuk weetje ) in Afrika wordt zoethout gezien als een lustopwekkend goedje…

Listeria
Voor listeria moet je echt uitkijken, want listeria is een  gemene darmbacterie. Besmetting hiermee kan in extreme gevallen leiden tot:  hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging of een miskraam.  Hoe kan je dit voorkomen, vraag je je af?  Dat doe je door een product door en door te verhitten. Zodoende  sterft de listeria-bacterie. Listeria kan voorkomen in rauw vlees, voorverpakte gerookte vis, rauwmelkse kaas. En in slecht gewassen of lang bewaarde rauwkost.Dus…niet bewaren dat zakje sla…

Nog twee stoffen die je moet vermijden.

Toxoplasma
Toxoplasma is een parasiet, die de ziekte toxoplasmose over kan brengen. Veel mensen merken helemaal niets van een toxoplasmose-infectie.  Maar anderen krijgen last van vermoeidheid en/of koorts. Voor ongeboren baby’s is een toxoplasmose-besmetting heel gevaarlijk. Deze  besmetting kan leiden tot ernstige defecten aan de ogen en de hersenen. En in de vroege zwangerschap kan de baby zelfs sterven aan een besmetting. Toxoplasma komt soms voor in rauw vlees. Het is overdraagbaar via de nagels, tanden en uitwerpselen van katten. Vandaar de naam ‘kattekrabziekte’ voor toxoplasmose.Daar uit heb je zelf al de conclusie getrokken dat je in je zwangerschap NIET zelf de kattenbak verschoont..

Salmonella
Salmonella-besmetting kan leiden tot ernstige darmklachten en uitdroging. Op zichzelf niet direct schadelijk voor je baby. Maar zwangeren zijn wel vatbaarder voor een besmetting dan niet-zwangeren. Daarom is het advies om extra voorzichtig te zijn met rauwe vis, rauw vlees en rauw ei.

lees ook:opgezwollen voeten tijdens je zwangerschap

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *