Placenta eten: de risico’s.

placenta eten

Dit artikel schreef ik in 2014. Daarna heb ik lang niets meer over het eten van de placenta gelezen. Tot ik vandaag een artikel in de krant tegenkwam, dat ik onderaan het artikel zal beschrijven.

Persoonlijk zou ik er niet aan moeten denken, maar het schijnt dat de laatste tijd celebs het placenta eten promoten. Je zou toch denken: dat is iets voor een groep nog niet ontdekte inheemse indianen. We weten zeker dat in oude Chinese medicijnen gedroogde baarmoeder werd gebuikt, maar om nu anno 2014 placenta te gaan eten?

Placenta eten: wie en waar?

Een aantal celebs  (waaronder Janaury Jones en later Kim Kardashian) claimen dat het eten van de placenta verschrikkelijk gezond is: je herstelt sneller van de bevalling, het helpt tegen een post partum –depressie en het geeft bergen energie.
Zeggen ze….

Placenta eten is niet zonder risico

Let op er zijn beslist een aantal risico’s verbonden aan het eten van de placenta. Ik noem ze hier:

*Besmettingen
De placenta is een filter, het houdt stoffen tegen die je kind zouden kunnen beschadigen. Die stoffen krijg je binnen als  je je placenta opeet.

Je placenta kan tijdens de bevalling geïnfecteerd worden. Ook al beval je in het meest steriele ziekenhuis ter wereld, een bevalling is toch een bloederig en niet al te schoon verhaal: menige vrouw poept tijdens de bevalling. Daar ligt je placenta dan ook tussen………. En  zelfs als je niet poept tijdens de bevalling: je vagina, waar de placenta toch doorheen moet, is ook niet echt steriel.

*Bewaren
Zou jij een stukje vlees opeten dat uren buiten de koelkast heeft gelegen? Waarschijnlijk niet. Als je van plan bent je placenta te consumeren zul er dus voor moeten zorgen dat die binnen een uur  in een koelkast of vriezer  terecht komt.

*Infecties
Als je een infectie in je bloed hebt, dan zit die ook in de placenta. Dat is iets om terdege rekening mee te houden. Niet alleen voor degen die haar eigen placenta opeet, maar ook de mee-eters moeten wel weten wat ze doen.

*Koken
Koken helpt niet tegen infecties en wat dies meer zij. Als je een moederkoek zonder risico’s wil eten dan moet je die steriliseren: en dan heb je ook alle hormonen en eiwitten gedood. Dus dan heeft het niet veel zin meer…

En tenslotte nog even een praktisch puntje: wat als je het gewoon heel vies blijkt te vinden??

Pillen van de placenta

Janneke Foole maakt pillen van de van de placenta. Ze ontvangt de placenta maximaal 72 uur na de geboorte. Ze maakt hem schoon en droog, snijdt hem in stukjes en vermaalt het tot poeder. Zo krijgt de vrouw haar placenta terug en kan ze hem innemen. Ik moet er persoonlijk niet aan denken. Wat – als ik het artikel mag geloven – heel jammer is. Je hele systeem schijnt er een enorme boost van te krijgen. Moet ik nog zeggen dat dit nog niet wetenschappelijk onderzocht is? Of had je dat zelf al begrepen… Als je het echt wil weten moet je het maar aan een celeb als de vrouw van Arie Boonsma vragen.

Andere mogelijkheden.

Wanneer je het toch op de een of andere manier niet prettig vindt, de placenta weg te gooien kan je er ook over nadenken om de navelstreng te schenken aan de bloedbank .de stamcellen in de navelstreng kunnen nuttig zijn voor bijvoorbeeld stamceltransplantaties voor kankerpatiënten. Dat kan niet overal: vraag het dus van tevoren even na.

Een andere mogelijkheid is de placenta doneren aan de training voor speurhonden. Daar had je zo direct niet aan gedacht, durf ik te wedden. Speurhonden kunnen hiermee leren stoffelijk overschot op te sporen. Best even gruwelijk om je te realiseren, maar wel heel nuttig.

bron  Meredith Corporation. parents.com
lees ook: moet de muts

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *