Je kleuter 4 jaar en 10 maanden

kleuter vier jaar en 10 maanden

Je kleuter vier jaar en 10 maanden, de tijd vliegt.

Het verjaarspartijtje komt er aan: de overgang naar groep 2 is niet ver meer, het wordt tijd weer eens over de opvoeding na te gaan denken: je nadert een nieuwe mijlpaal.
Moeten je sancties veranderen voor een kind van bijna vijf? Hoeveel beleefdheid mag je van een 5-jarige verwachten? Zijn die geheimpjes die fluisteren met leeftijdsgenoten gedeeld worden onschuldig, of zijn ze hatelijk?

Emotionele ontwikkeling

Je – nog steeds – vierjarige kleuter leert sneller het woord sorry, dan het gevoel erachter. En denk erom: je kan je kind niet dwingen om spijt te hebben. Kleuters beginnen net met zich te kunnen inleven in de gevoelens van anderen: een heel belangrijk ingrediënt om te leren spijt te hebben. Egoïsme (de wereld alleen door je eigen ogen kunnen zien) bepaalt voorlopig nog het grootste gedeelte van het denken van je kleuter. Echt iemands anders gevoelens begrijpen, kunnen kinderen pas als ze een jaar of zeven zijn. Maar vergis je niet: een vierjarige kan heel goed begrijpen dat hij iets verkeerds gedaan heeft en dat iemand daar verdriet van heeft (kijk maar even naar dat sippe gezicht en die schuldige blik) maar het ¨ beklijft nog niet.

 Je leven als ouder

Zo langzamerhand moet je aan de routine van het naar bed gaan gewend zijn: denk erom je kleuter heeft nog echt 11 tot 12 uur slaap per nacht nodig!
Je kleuter kan nu geweldig teuten en dat kan je behoorlijk op je zenuwel werken. Een enorme truck is om zaken te zeggen als: in 1 minuut moet je je jas aan hebben EEN, TWEE, DRIE….. GO!
En dan aanmoedigen en juichen als dat inderdaad in 1 minuut lukt! (werkt als een trein, geloof me)

Lees verder de ontwikkeling van je kleuter: vier jaar en elf maanden

 

 kleuter vier jaar en 10 maanden

kleuter vier jaar en 10 maanden

meer info 

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je kleuter maand tot maand? Klik dan hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *