Moedertaboe: ‘urineverlies na de bevalling 

Hoe voel je je als moeder bij urineverlies 

Een moeder vertelt dat ze er wel op gerekend had, vlak na de bevalling last te hebben van urineverlies, maar dat dit nu al 13 maanden duurt. Haar incontinentie beheerst haar leven. Niet meer sporten, niet meer uitgaan, het beïnvloedt haar seksleven. Ze voelt zich totaal niet vrouwelijk meer. 

Urine-incontinentie komt bij een op de drie vrouwen voor, maar veel vrouwen denken dat zij de enige vrouw op de wereld zijn bij wie dit voorkomt. Dat komt omdat het een onderwerp is dat nauwelijks besproken wordt. 

Schaamte door urineverlies

 Vrouwen schamen zich zo erg dat ze het soms zelfs niet eens aan hun partner willen vertellen. Ze zijn te bang dat hun vent ze dan niet langer zal zien als charmante sexy vrouw. Die schaamte en dat geheimhouden heeft natuurlijk een negatieve invloed op je seksleven. En dat heeft op termijn onvermijdelijk invloed op je relatie. 

Het bespreekbaar maken van je probleem met je partner is de een stap op de goede weg. 

Tilda Klumpenaar, postpartumtherapeut zegt: “Jouw eigenwaarde wordt niet bepaald door je incontinentie. Je bent meer dan dat” 
In haar praktijk moedigt ze vrouwen aan veel te praten over hun urineverlies. Het mentale proces is net zo belangrijk als het fysieke proces. Natuurlijk moet je ook je bekkenbodemspieren weer trainen. Maar het erkennen en accepteren van het feit dat je – tijdelijk – incontinent bent, is een procces waar je ook doorheen moet 

Van de redactie: 

Ik kan me heel goed voorstellen dat je je als vrouw in zo’n situatie helemaal hulpeloos, en ook een beetje vies voelt. Ik zou er zeker ook moeite mee hebben om het aan mijn omgeving te vertellen, Dat je het niet aan je partner wil vertellen vind ik wel bijzonder. 

Lees het volledige verhaal op NU 

lees op babyenkind: een wipneus omdat je moeder drinkt

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *