Oekraïense en Nederlandse kinderen spreken elkaar

Madurodam is de laatste tijd het toneel voor veel kinder-activiteiten. Dit keer vond de kinder-Oekraïne dag plaats, bedoeld om Nederlandse en Oekraïense kinderen met elkaar in contact te brengen. Nu er veel vluchtelingen naar ons land komen willen nederlandse kinderen weten wat ze hebben meegemaakt, hoe het nu met ze gaat en wat ze kunnen doen om te helpen. Met behulp van tolken konden zij vandaag met elkaar in gesprek gaan.

Oekraïense kinderen en de kinder-Oekraïne dag

De kinder-Oekraïne dag is een initiatief van Kindercorrespondent Tako Rietveld. Zijn doel is om kinderen over de hele wereld hun verhaal te laten vertellen. Dat een kind nu hier is, maar een vader nog daar en dat je maar moeilijk contact met elkaar kunt krijgen is voor veel Nederlanders niet te bevatten.

De Oekraïense Masha Kovalchuk heeft verteld over haar gezin en over de reis naar Nederland. Ze vond de reis meevallen, omdat ze een klein nichtje bij zich hadden konden ze makkelijker de grens oversteken. Zij en haar gezin kwamen terecht bij Damaris Leeman. Zij vond het wel spannend om een extra gezin in huis te krijgen, maar is wel blij dat ze er aan kunnen bijdragen dat mensen een nieuw thuis kunnen vinden. Het delen van de ontbijttafel moet je gewoon voor elkaar overhebben, vinden de nederlandse kinderen.

Ook de burgermeester van Den Haag en de staatssecretaris van Asiel en Migratie waren aanwezig. Zij hebben geluisterd naar de behoeften van de Oekraïense kinderen en aangegeven zich in te gaan zetten voor bijvoorbeeld sport-en muzieklessen. Dit werd erg gewaardeerd verteld Rietveld: de kinderen voelden zich serieus genomen.

Naast de gesprekken was er ook ruimte voor meer luchtige zaken. Zo konden de Oekraïense kinderen ook kennismaken met oer Hollandse gebruiken, zoals draaiorgels en stroopwafels. En natuurlijk is Madurodam bij uitstek geschikt voor een mini rondleiding door Nederland. Op deze manier konden de jonge vluchtelingen een beetje kennismaken met het land waar ze de komende tijd waarschijnlijk nog zullen wonen.

Bronnen: NU en Nieuws nl

lees ook :ouders zien niet dat hun kinderen te lang scherm kijken

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *