Meer meisjes kiezen voor technische vmbo-opleiding: ‘Ze behoren straks tot de elite’

Techniek begint populair te worden bij meisjes. Ruim 20 procent meer meisjes kozen dit jaar voor een technische richting op het VMBO. Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, is hier erg blij mee. Nu nog hopen dat deze meisjes ook in hun latere leven voor techniek blijven kiezen.

Vrouwen zijn hard nodig in de techniek

De techniek heeft momenteel veel te weinig vakmensen. Het tekort staat nu op 20.000, maar, volgens Techniek Nederland, kan dit aantal binnen 2 jaar oplopen tot het dubbele. Vooral door de veranderingen in energiebronnen zijn er veel installateurs nodig. Voor bijvoorbeeld het aanleggen van warmtepompen, zonnepanelen, maar ook experts in windenergie worden gevraagd. Met alleen maar jongens gaan ze dat niet redden.

Kiezen voor techniek is daardoor ook een veilige keuze. Na de opleiding heb je vrijwel zeker een baan. Helaas stoppen veel vrouwen al snel na school. Slechts 27 procent blijft werken in de technische sector. Tegen 57 procent van de mannen.

Het is pas een pril begin

Terpstra is dus blij met de cijfers, maar geeft ook aan dat we nog niet te vroeg moeten juichen. Het begin is er, maar hij geeft ook aan dat ze hun best moeten doen om die meisjes dan ook te houden. Dat creativiteit, teamwork en slimme techniek het aan het winnen zijn van brute kracht helpt daar zeker aan mee.

Ook de vrouwen zelf, die uiteindelijk in een technisch beroep aan de slag zijn gegaan, vinden dat het goed gaat. Ze voelen zich prettig in hun werkomgeving, en worden gewaardeerd. Om de laatste twijfelaars nog over de streep te halen stelt Terpstra: “Techniek krijgt steeds meer waardering, daar ben ik heel blij mee. Mensen met een baan in de techniek behoren in de toekomst tot de elite.’’

Lees er alles over op AD

Lees verder op Baby en Kind: Omvang Nederlands turnschandaal blijkt veel groter dan gedacht

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *