De vrijwillige ouder bijdrage wordt op sommige scholen nog steeds verplicht gesteld
Er is al jaren veel gedoe rondom de vrijwillige ouderbijdrage op scholen. Van het geld van deze bijdrage kan een school leuke en educatieve activiteiten voor haar leerlingen organiseren, die niet door het rijk vergoed worden.
Vrijwillige ouder bijdrage toch verplicht?
Er is al een aantal jaren veel te doen over deze vrijwillige bijdrage omdat veel scholen hem wel degelijk als verplichtend oplegde. Bijvoorbeeld door het sturen van facturen en aanmaningen. Dat haalt het vrijwillige er wal af….
Scholen konden tot vorig jaar kinderen waarvan de ouders de vrijwillige bijdrage niet betaalden uitsluiten van bijvoorbeeld het schoolreisje. De school moest dan wel een activiteit op school aanbieden Dat leidde natuurlijk tot heel trieste situaties en daar heeft de Tweede kamer vorig jaar een stokje voor gestoken.
Sinds augustus 2021 moeten scholen alle leerlingen laten deelnemen aan extra activiteiten, ongeacht of de vrijwillige ouderbijdrage is betaald.
Er zijn nog scholen die zich niet aan de regels houden zo blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van Leergeld Nederland.
Een aantal scholen geven aan dat ze niet van de wetswijziging op de hoogte zijn.
Het is de vraag of dat ook echt zo is: er is veel tijd en aandacht besteedt door de overheid aan communicatie met de scholen. Het lijkt er een beetje op alsof de schoolbesturen kijken of ze er mee weg kunnen komen, te doen als of hun neus bloedt.
Het nut van de vrijwillige ouderbijdrage
Met het geld dat ouders aan de school geven worden de leuke dingen gedaan: de excursies, de talen reizen , noem het maar op. De overheid verbiedt de scholen die bijdrage echt vrijwillig te maken, en geeft geen extra geld om eventuele gaten in de begroting, die ontstaan omdat ouders inderdaad niet betalen, te dichten. En sommige scholen hebben gewoon geen zin in dat soort problemen.
lees ook : Oekrainse draagmoeders en hun baby’s in schuilkelders
bronnen:
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!