Minder donaties voor kinderen in armoede: ‘Heleboel gezinnen kunnen nu niet geholpen worden’

Nationaal Fonds Kinderhulp helpt gezinnen die in armoede leven. Maar terwijl het aantal arme gezinnen steeds hoger wordt, wordt de hoeveelheid donaties steeds lager.

Dat merkt ook Saïda El Amrani (51), die om medische redenen haar baan kwijt is geraakt en nu rond moet komen van een minimuminkomen met vijf kinderen. Ze probeert op alles te besparen. “‘Als de spaghetti één plus één gratis is, neem ik die.”, zegt Saïda.

Nationaal Fonds Kinderhulp krijgt steeds meer aanvragen en steeds minder geld.

Ze is niet de enige. Er komen steeds meer aanvragen binnen bij Nationaal Fonds Kinderhulp. Waren het er voor corona gemiddeld 50 per dag, tegenwoordig kunnen ze uitgaan van het dubbele: gemiddeld 100 aanvragen per dag. Tegelijkertijd wordt het aantal donaties binnen. Dit is logisch, want het leven is voor iedereen duurder. Maar het maakt het wel moeilijker om alle gezinnen in nood te kunnen helpen.

Gasprijzen groot deel van problemen

De enorm gestegen gasprijzen zijn een groot deel van het probleem. Ook Irene Boersma van Nationaal Fond Kinderhulp moet flink bijbetalen. Voor haarzelf is dit lastig, maar te doen. Maar bij gezinnen die nu al nauwelijks rondkomen zorgt deze narekening voor grote problemen. En hoewel de regering een tegemoetkoming van 800 euro heeft uitgekeerd en de btw verlaagt is, vindt het Nibud dat er nog vele meer moet gebeuren om deze arme gezinnen te helpen.

Zoek hulp

Zowel Nationaal Fonds Kinderhulp, als het Nibud adviseren om hulp bij de gemeente te vragen. Mensen wachten vaak wel vijf jaar voor ze hulp zoeken. Het is verstandig om hier veel eerder mee te beginnen. Ook om nog meer problemen voor te zijn. Er gaat tijd overheen voor een aanvraag goedgekeurd is, en dan nog jaren voor een schuld weer opgelost is.

El Amrani snapt wel dat mensen pas laat hulp zoeken. Maar zij heeft geleerd om alle hulp aan te pakken die ze krijgen kan. “Er zijn zoveel lieve mensen die je kunnen helpen.”

Lees het artikel en tips waar je terecht kan als je financiële hulp nodig hebt op NU

Of lees verder op Baby en Kind: 1 op 5 kinderen gaat niet op controle: terugkeer van schooltandarts ?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *