Rechter oordeelt: stiefmoeder mag geen mama genoemd worden

Een stiefmoeder mama noemen waar het kind bij is; volgens de rechter mag dat niet meer.

Een moeder uit Noord-Holland is naar de rechter gestapt om te eisen dat haar ex partner alleen haar als ‘mama’ mag betitelen tegenover hun kind. Zij wil niet dat het kind in de war raakt, omdat de vader zijn nieuwe vriendin ook mama noemt. De moeder vind het erg pijnlijk dat haar kind ‘mama’ zegt tegen de nieuwe vriendin van haar ex partner en dat de vader dit zou toestaan.

De man zelf had er geen problemen mee, volgens hem had het kind het gewoon vanzelf overgenomen. De andere kinderen in het huishouden doen namelijk ook. Het kind weet heel goed dat het niet verplicht is en wie zijn echte moeder is.

Stiefmoeder ‘mama’ noemen vind de rechter niet acceptabel

Maar toch mag het nu dus niet meer, heeft de rechter besloten. De vader, en alle andere mensen in de omgeving van het kind, mogen alleen de biologische moeder nog aanspreken als ‘mama’ tegenover het kind. Volgens kinderpsycholoog Tischa Neve zal de verwarring bij het kind zelf wel meevallen. Zij zegt: “Een kind weet dondersgoed wie z’n moeder is.” Op school of de opvang kan het wel voor problemen zorgen, als niet duidelijk is of er over de biologische moeder of de stiefmoeder wordt gesproken.

Neve adviseert wel om discussies hierover ook niet te voeren waar het kind bij is. Die zijn zich niet bewust dat ze hun biologische moeder er pijn mee zouden kunnen doen. Ze betrekken in de discussie kan juist leiden tot schuldgevoel of een loyaliteitsconflict. En dat wil je zeker zien te voorkomen.

Maar hoe vertel je het kind dan wel, dat hij zijn stiefmoeder geen ‘mama’ moet noemen? Volgens Tischa Neve is communicatie tussen alle betrokkenen van het grootste belang. Overleg samen met je kind hoe de bonusouder aangesproken gaat worden, maar vermijd het woord ‘mama’. Daar is er maar één van. Anders kan het voor de biologische moeder inderdaad voelen alsof haar plaats als ouder wordt ingenomen en zij niet meer als moeder gezien wordt.

Lees dit artikel ook op rtlnieuws

Of lees verder op BabyenKind: Vrouw zal na operatie tweede keer bevallen van hetzelfde kind

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *