Als zwangere vrouw drinkt, kan kind wipneus krijgen: ‘Eén glas per week maakt al verschil’

Mama een glas wijn, kind een wipneus?

Een wipneusje?

Het is inmiddels wel bekend dat alcohol tijdens de zwangerschap geen goed idee is. Maar uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat zelfs één wijntje per week er voor kan worgen dat het kind een ander uiterlijk krijgt.

Het onderzoek dat werd uitgevoerd draagt de titel ‘Generation R’, en volgde de ontwikkeling van ongeveer 5000 moeders en kinderen. De moeders hielden zelf bij hoeveel alcohol zij tijdens de zwangerschap hadden gebruikt. Daarnaast werden 3D foto’s gemaakt van het gezicht van hun kind. Er was een duidelijke relatie tussen alcohol tijdens de zwangerschap en de vorm van het gezicht van het kind. Maar dit gold niet alleen voor alcohol tijdens de zwangerschap. Ook een drankje in de drie maanden ervoor bleek van invloed te zijn.

Andere uiterlijke kenmerken door alcohol tijdens de zwangerschap

S

Uit de 3D foto’s bleek dat kinderen van 9 jaar oud een aantal andere gezichtskenmerken hadden. Zo hadden ze een wipneus of juist een kortere neus, diepere onderste oogleden of een uitstekende kin. De verschillen zijn met het blote oog nauwelijks te zien, maar, zo zegt hoofdonderzoeker Gennady Roshchupkin, de onderzoekresultaten zijn zeker wel belangrijk. Ze laten zien dat alcohol tijdens de zwangerschap, al is het maar een klein beetje, wél effect heeft. En waar lichte uiterlijke afwijkingen zijn, kunnen ook lichte gezondheidsproblemen aanwezig zijn.

Bij kinderen van 13 jaar waren de uiterlijke verschillen verdwenen. Wat niet wil zeggen dat innerlijke verschillen ook wegtrekken, benadrukt Roshchupkin. Alcohol tijdens de zwangerschap is en blijft ongezond. Hoe weinig ook.

Mogelijkheden voor nieuwe onderzoeken

De onderzoekers zien mogelijkheden in het 3D onderzoek. De techniek zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om dementie of Parkinson te voorspellen. Dat zou veel tijd en geld kunnen schelen. Een 3D foto is nu eenmaal goedkoper én minder belastend dan een MRI. Het zou jarenlange zoektochten kunnen voorkomen.

Ik vraag me persoonlijk af of dat laatste niet ook jarenlange angst in de hand kan werken voor iets wat wellicht nooit gaat ontstaan.

Lees ook: vaders zijn slechter af bij een vechtscheiding

Lees dit artikel op AD

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *