Veel ouders leren kinderen niet om veilig te pinnen

Veilig leren pinnen en omgaan met digitaal geld kan veel problemen voorkomen.

Het grootste deel van kinderen tussen 4 en 12 jaar krijgt zakgeld. Vroeger werd dat in muntjes of briefjes uitbetaald, tegenwoordig gaat dat vooral bij oudere kinderen steeds meer digitaal. Veel kinderen hebben al een pin- of betaalpas en het zakgeld gaat zo op de bankrekening. Maar daar horen ook andere lessen over omgaan met geld bij. En daar schort het nog wel eens aan, zo blijkt uit een onderzoek van de Volksbank. Meer dan een derde van de ouders leert de kinderen bijvoorbeeld niet om de pincode geheim te houden en af te schermen tijden het pinnen.

Het zakgeld wordt over het algemeen uitgegeven aan kleine speeltjes, accessoires en gadgets. Maar ook aan snoep en snacks, bouwspeelgoed, games, apps en hobby’s. Er worden vanuit huis maar weinig afspraken gemaakt over hoeveel zakgeld uitgegeven mag worden en hoeveel er moet worden gespaard. Meer dan de helft van de ouders vindt dat hun taak ook niet. Zij laten dat liever aan school over.

Veilig leren pinnen om impulsaankopen en fraude te voorkomen

Zakgeld krijgen is wel erg belangrijk, zegt ook het Nibud. Het helpt kinderen om de waarde van geld te leren kennen en te leren dat je keuzes zult moeten maken waar je je geld aan uitgeeft. Het aantal jongeren met schulden loopt snel op. Dit komt mede door de invloed die sociale media en influencers op de kinderen hebben. Wat zij aanprijzen, willen de jongeren ook hebben en daardoor worden ze al snel verleid door impulsaankopen.

En dan zijn er nog de gevaren van fraude via WhatApp en phishing. Bijvoorbeeld in de vorm van mensen die zich voordoen als vriend of familielid en zo geld afhandig proberen te maken. De meeste ouders kennen deze gevaren wel, maar of ze hun kinderen er ook afdoende over inlichten is een tweede. Volgens Marinka van der Meer, directeur klant en merk bij de Volksbank, tonen de cijfers aan dat ‘over de hele linie nog volop verbetering te behalen valt’.

Bron: RTLnieuws

Lees ook: Jongeren lezen graag boeken, maar dan wel in het Engels

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *