Radar: Bol.com verkoopt levensgevaarlijk en onveilig kinderspeelgoed

Het televisie programma Radar ontdekte dat een ouder via Bol.com heel gemakkelijk levensgevaarlijk speelgoed kan aanschaffen.

Speelgoed zonder CE keurmerk. Wanneer een winkelier niet zeker is van het speelgoed, kan hij dat opzoeken bij de NVWA, die voor Nederland de veiligheid van dit soort zaken bewaakt.
Het gaat  om bijvoorbeeld een muziek instrument met loszittende belletjes. Ook zijn er speeltjes met de stoffen dimethylformamide, cyclohexanon en tri-ethyleendiamine, dit soort stoffen kunnen zorgen voor irritatie van de ogen en slijmvliezen.

Hoe kan er levensgevaarlijk speelgoed verkocht worden

Bol.com verkoop allang niet alles zelf meer.  Sinds 2011 mag een winkelier zijn website aanmelden bij Bol en zijn spullen dan ook via Bol verkopen. Natuurlijk betaalt de winkelier voor deze service een bepaald bedrag. Het is een succesformule voor Bol.com Inmiddels zijn er 49.000 verkooppartners, zo heten de aangesloten particuliere winkels. Ze zijn samen goed voor meer dan de helft van de omzet van BOL.com.

Bol.com controleert de winkeliers niet.

Wat deed Radar

Het televisie programma Radar werd erop gewezen dat speelgoed dat je bij Bol kan kopen niet altijd veilig is.
Radar opende een winkel met de naam ToksiToys. Hierin verkochten ze speelgoed zonder CE keurmerk.Levensgevaarlijk speelgoed dus.
En wat gebeurde er? Precies. Helemaal niks. De winkel kon het speelgoed zonder problemen met BOL.com verkopen.

De verantwoordelijkheid, waar ligt die?

Sinds november 2020 tekende Bol.com het Product Safety Pledge van de Europese Commissie. Deze Plege is een vrijwillige toezegging om de veiligheid van producten zo goed mogelijk te bewaken.
Je zou zeggen dat doet Bol daar ook zijn best voor. Echter zij vinden dat de verantwoordelijkheid voor de producten die verkocht worden, bij de kleine winkelier ligt. Immers, zo is de redenering, die weet wat hij verkoopt…

In de toekomst zullen er hogere eisen gesteld gaan worden aan de winkeliers. Vanaf komende zomer moeten ze een foto uploaden van de CE-markering op het product of verpakking van de artikelen.

Bron RTL

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5296184/radar-bolcom-verkoopt-levensgevaarlijk-kinderspeelgoed-let-niet-op

lees ook 60 kinderburgemeesters smeden plannen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *