Onderzoekers: ouders zien niet in dat kinderen te lang naar scherm kijken

een onderzoek naar schermtijd

Volgends de Wereldgezondheidsorganisatie zitten Nederlandse kinderen te lang achter een scherm, en dat is niet gezond. Ouders hebben niet door dat hun kinderen te lange uren achter het scherm maken. Dat blijkt uit het jaarlijkse Iene Miene Media-onderzoek. Dat onderzoek wordt elk jaar gehouden en dan wordt de media wijsheid van ouders onderzocht die kinderen tussen de nil en zes jaar hebben.

Het is niet voor het eerst dat dit wordt aangetoond, het is al langer bekend dat kinderen te lang voor een scherm zitten. En dat lange schermtijd op termijn niet goed voor kinderen is.
Het onderzoek van Iene Miene Media, laat zien dat ouders de media opvoeding van kinderen niet erg belangrijk vinden.

Ouders kregen een lijst voorgelegd met belangrijke punten in de opvoeding:

  • Gezonde voeding
  • voldoende bewegen
  • sociaal gedrag
  •  hygiëne

Ze zetten media opvoeding op de laatste plaats. Een meerderheid van de ouders vindt media gebruik heel positief als het gaat om taal en rekenvaardigheden te ontwikkelen.

lange termijn effecten van te veel schermtijd

Lange termijn slechte effecten van te lang voor het scherm zitten zijn onder andere overgewicht, bijziendheid en te weinig slaap. De meeste ouders blijken hier totaal niet van op de hoogte te zijn.

Het is niet zo ingewikkeld: tijd die kinderen achter het scherm zitten, kunnen ze niet gebruiken om samen te spelen, boompje te klimmen, te knikkeren, nou ja noem het maar op. Dus als kinderen veel scherm tijd hebben, zullen ze andere zaken overslaan, daar kunnen ze later in hun ontwikkeling last van hebben.

De richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie zijn eenvoudig:

Tot 2 jaar oud geen schermtijd
2 tot 5 jaar oud een uur schermtijd per dag

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen in Nederland tussen 0 tot 6 jaar per dag al snel de anderhalf uur scherm tijd halen.
We praten over gemiddelden, dat wil zeggen: er zijn kinderen die minder dan een uur met media bezig zijn, maar er zijn ook kinderen die veeeel langere aan het scherm vast zitten.

Ouders vinden die media wel handig: even rust, het schermpje vermaakt het kind wel….En natuurlijk een aantal spelletjes hebben een educatieve waarde. Maar waarom zou je je kind via een filmpje leren tellen, als je dat ook in de dagelijkse praktijk zelf kan ?

Tenslotte: als je kind achter het scherm zit, zie dat als ouder niet als even een moment voor je zelf. Zie het als activiteit waar je als ouder bij nodig bent.

lees ook: je kind wordt bedreigd of gecjanteerd met sexting

Bron : NOS

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *