Kabinet wil minder fastfoodwinkels in de stad

Het kabinet wil het grote aantal fastfoodwinkels terug brengen.

Er wordt vooral gedacht aan het tegengaan van fastfoodketens in de buurt van middelbare scholen. En ook de reclame uitingen van deze ketens moeten verminderen.

 Het is staatssecretaris van Ooijen ernst. Hij zegt `”Een op de zeven kinderen is nu te zwaar en het gaat de verkeerde kant op. In lagere sociale klassen is het zelfs een op de drie.”

Van Ooijen is nu hard aan het studeren om te bekijken hoe hij een en ander juridisch moet regelen. Vorig jaar al vroegen de burgemeesters van grote steden om maatregelen om het enorme aanbod van fastfoodwinkels (en hun reclame borden) in de stad terug te dringen.

Bewust kiezen voor fastfoodwinkels

“Het gaat er niet om”, stelt van Ooijen, “dat niemand meer in patatje mag. Het gaat erom dat je voor een patatje kiest.
Wanneer je niet op  elke straathoek fastfood kan krijgen, moet je wel bewuster gaan kiezen”

Naast wettelijke maatregelen tegen te veel fastfoodwinkels op straat wil hij ook de verkoop van fastfood en snoep op scholen aan banden leggen.
Het gaat niet alleen om het minder makkelijk maken van fastfood eten. Het gaat ook om het stimuleren van gezond(er) eten.

In het coalitieakkoord staat dat het kabinet op termijn de btw op groente en fruit  van 9 naar 0 % wil verlagen.
Ook hier wordt druk onderzoek naar verricht. Het verlagen van de BTW is volgens staatssecretaris van Rij niet moeilijk, het is alleen moeilijk te bepalen welke op producten nu geen BTW meer geheven moet worden.
Wat is nu wel groente en fruit en wat niet?  

Dat er iets moet gebeuren is duidelijk. Het aantal volwassen met overgewicht is sinds 2018 niet gedaald. In 2018 werd het Preventieakkoord afgesloten. Het vorige kabinet sloot dat akkoord met maatschappelijke organisaties. De bedoeling was dat men allemaal samen er voor zouden zorgen dat overgewicht werd teruggedrongen.

bron :https://nos.nl/artikel/2421663-kabinet-wil-minder-fastfoodwinkels-in-de-stad

lees ook : ouders struikelen over maandverband in Pixar film

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *