NVWA waarschuwt: let extra op als jonge kinderen papieren rietjes gebruiken

nieuws

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt ouders en anderen die zich met kinderen bezig houden om goed op te letten als jonge kinderen een papieren rietje gebruiken.

De waarschuwingen gelden ook voormensen met een verstandelijke beperking. Wat is er aan de hand? Delen van papieren rietjes kunnen zacht worden als ze te lang in vocht hangen en dan gaan  loslaten. Dus als een kind te lang op zo’n rietje sabbelt, laten er stukjes papier los,die in mond en keel kunnen komen en er een mogelijk risico op verstikking ontstaat.

De NVWA startte eind februari een onderzoek naar mogelijk verstikkingsgevaar door papieren rietjes.Dat deed ze onder andere door mensen te vragen welke problemen ze tegen kwamen. Er kwamen daarop maar liefste 1300 meldingen binnen. Die gingen er voor een deel over dat mensen deze rietjes van papier waardeloos vonden, maar ze gingen ook over bijna verstikkingen.

papieren rietjes en ongelukken

400 meldingen hadden betrekking op een kind dat daadwerkelijk een deel van een papieren rietje in z’n keel kreeg. In de meeste gevallen hoestte het kind dat zelf weer op, gelukkig. Maar bij 10 tot 15 procent moesten de ouders zelf in actie komen. Meestal hielp het als het kind flink op de rug geklopt werd. Somige ouders visten met hun hand de prop uit de mond/keel.

 De NVWA vind dat dit toch een beeld van een mogelijk risico op verstikking geeft. Dat risico kan je als ouder vermijden door in de buurt te blijven van jonge kinderen of mensen met een verstandelijke beperking, die met een zo’n rietje aan het drinken zijn.

In bijna alle gemelde gevallen van bijna-verstikking werd er ook gemeld dat er erg langzaam werd gedronken. Ouders met kinderen die erg langzaam drinken zijn dus extra gewaarschuwd. Ook gingen alle meldingen over het drinken uit een drinkpakje.

We drinken nu met papieren rietjes omdat er sinds juli 2021  een Europees verbod op wegwerpartikelen bestaat. Hier onder vallen: bordjes, bestek, wattenstaafjes, ballonstokjes en….rietjes

lees ook: kinderen belangrijke influencers

bron NOS https://nos.nl/artikel/2425962-nvwa-waarschuwt-let-extra-op-als-jonge-kinderen-papieren-rietjes-gebruiken

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *