Is Huggy Wuggy-knuffel te eng voor kinderen? ‘Kan traumatiserend zijn’

Hoe ziet de Huggy Wuggy eruit?
Hij is blauw en heeft grote rode lippen en hij kijkt wel een beetje stout uit zijn ogen. En hij heeft hele scherpe tanden.

Behalve die tanden ziet de Huggy-Wuggy er niet heel eng uit.

Toch kunnen kinderen hem wel eng vinden, zeggen basisscholen en Bureau Jeugd & Media “En zo zijn er wel meer fantasiefiguren die eigenlijk te eng zijn. Zulke karakters kunnen behoorlijk veel impact hebben.

Huggy – Wuggy is in eerste instantie ook niet bedoeld voor de kleintjes. Het is een karakter uit de horrorgame Poppy Playtime, bedoeld voor kinderen boven de twaalf jaar In die film verandert het beest net zo lang tot hij een moordlustig dier wordt. De film (en de knuffel) zijn, bedoelt voor kinderen van 12 jaar en ouder)

Omdat de knuffel erg populair is op YouTube en TikTok en verder gewoon in de winkel te koop, komen veel jongere kinderen ook met Huggy-Wuggy in contact. Terwijl het beest eigenlijk te eng voor ze is.

Pedagoog Herald Hofmeijer geeft aan dat het hem niet verstandig lijkt als heel jonge kinderen in aanraking komen met monsters. “Kinderen kunnen pas vanaf hun zevende de echte wereld van fictie onderscheiden. Smurfen zijn voor hen daardoor levensecht”, zegt hij tegen EditieNL.

Getraumatiseerd door een knuffel

Dus de impact van  een Huggy Wuggy kan meer dan pittig zijn. “Stel je voor dat je ’s nachts in bed ligt en denkt dat er een eng monster binnen kan komen. Dat is angstaanjagend. Het zien van enge karakters in een serie of videogame kan zelfs traumatiserend zijn.” aldus Herald Hofmeijer

Humor helpt:

Om het allemaal minder bedreigend te maken is humor een heel goed hulpmiddel, een monster wordt menselijk als hij een beetje klunzig of onhandig overkomt

Humor is vaak een goede manier om de balans daartussen te vinden. “Als ze een beetje klunzig, dom of gek overkomen kan dat de engheid wegnemen. Ook helpt het tonen van emoties en zwaktes.”

Een slecht karakter in een boek of film kan natuurlijk geen doorsnee uiterlijk hebben. Maar je kan het als producer ook te eng maken. Een goed voorbeeld daarvan is de plaaggeest uit Bassie en Adriaan. Die zag er niet alleen eng uit, maar wilde ook alles kapot maken en had helemaal geen humor.

Natuurlijk is het per kind verschillend wat het eng vindt

Ieder kind is anders, dus het is ook niet gezegd dat ieder kind bang is van de plaaggeest of de Huggy-Wuggy, als ouder is het een kwestie van even aanzien wat er gebeurt. Mocht je ontdekken dat je kind iets heeft gezien wat toch echt te eng was, bespreek het dan met je kind, of kijk er samen naar en praat er ondertussen over. Praten maakt het allemaal veel minder eng

Lees het hele artikel op RTL-Nieuws

Lees ook op BabyenKind: unieke ruis op sensor camera

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *