Tientallen baby’s van Oekraïense draagmoeders vast in schuilkelder in Kiev

In Oekraïne is draagmoederschap heel normaal, vandaar dat er veel Oekraïense draagmoeders zijn.

Het is er wettelijk toegestaan en relatief goedkoop. Er zijn dan momenteel ook meer dan 1000 zwangere Oekraïense draagmoeders en iedere dag komen er meer baby’s bij.

Maar ze kunnen niet weg. Nu Oekraïne in oorlog is en dagelijks gebombardeerd wordt, moeten de baby’s en hun verzorgsters veilig in de schuilkelders blijven. Honderden toekomstige adoptie-ouders zijn nu genoodzaakt om langer wachten op hun zo gewenste baby.

Oekraïense draagmoeders en de oorlog

Sam Everingham, de eigenaar van de stichting Growing Families, probeert de kinderen te evacueren. Heen en weer reizend tussen Verenigd Koninkrijk, Polen en Georgië heeft hij al een aantal pasgeborenen in veiligheid kunnen brengen, maar het proces gaat moeizaam. De draagmoeders kunnen of willen zelf niet reizen en dus moet er worden gezocht naar verpleegkundigen die de tocht aandurven.

“We proberen de baby’s vanuit schuilkelders en ziekenhuizen naar grensgebieden te krijgen zodat hun nieuwe ouders ze kunnen ophalen, maar er zijn geboortecertificaten en reisdocumenten nodig. Het kantoor voor de certificaten is dicht.” zo zegt Everingham. Ook het regelen van ambulances om ze naar de grens te kunnen brengen is lastig. Door de toenemende bombardementen wordt de situatie steeds onveiliger.

En dan zijn er ook nog ouders, die door de moeilijke situatie in Oekraïne op het laatste moment van adoptie zien. Deze baby’s zullen dus niet opgehaald worden. Wie gaat er dan voor ze zorgen? De situatie wordt nog schrijnender doordat ook luiers en babyvoeding langzamerhand opraken, en de verzorgsters oververmoeid zijn van het dag en nacht moeten zorgen voor de vele pasgeborenen.

Everingham: “Cruciale middelen zijn nauwelijks voorhanden. We proberen met regeringen en andere ngo’s samen te werken om de pasgeborenen zo snel mogelijk in veiligheid te brengen.”

Het is te hopen dat het de organisatie snel gaat lukken.

Bron: https://nos.nl/artikel/2422210-tientallen-baby-s-van-oekraiense-draagmoeders-vast-in-schuilkelder-in-kiev

Lees ook: Radar: Bol.com verkoopt levensgevaarlijk en onveilig kinderspeelgoed

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *