Ouder met baby kan voor betaald ouderschapsverlof kiezen

Vanaf 2 augustus 2022 is het voor ouders mogelijk om negen weken betaald ouderschapsverlof op te nemen. Men hoopt dat vooral vaders hier gebruik van gaan maken. Betaald ouderschapsverlof is aantrekkelijk om te wennen aan het nieuwe ouderschap. Bovendien moet hierdoor het gemakkelijker worden om werk en de zorg voor een baby te combineren.

Door deze nieuwe wet wordt het mogelijk om van de 26 weken ouderschapsverlof er 9 betaald op te nemen. Dit is echter alleen voor mensen in loondienst. Zzp’ers hebben hier helaas geen recht op. De uitbetaling zal 70 procent van het dagloon worden, met een maximum van 232,90 euro.

Betaald ouderschapsverlof alleen in eerste levensjaar

Alleen in het eerste levensjaar worden de 9 weken uitbetaald. Daarna mag men het verlof nog wel opnemen tot maximaal 26 weken in de eerste zeven jaar van het kind. Ze worden dan echter niet meer uitbetaald.

Niet alleen de hele nieuwe ouders mogen dit betaald ouderschapsverlof aanvragen, ook ouders met een kind tot één jaar oud komen hier nog voor in aanmerking. Dit uiteraard alleen als de volledige 26 weken nog niet opgemaakt zijn.

Rondom zwangerschap en geboorte golden al een heel aantal regelingen. Zwangerschaps- en bevallingsverlof van minstens zestien weken, geboorteverlof, waarbij partners vijf werkdagen volledig doorbetaald krijgen, en aanvullend geboorteverlof, waarbij een partner tot zes maanden na de geboorte vijf weken kan opnemen. Ook bij de laatste krijgt men 70 procent van het dagloon uitbetaald. Het verschil met betaald ouderschapsverlof is dus, dat het over meer weken gaat, en over een langere periode uitgespreid kan worden.

Lokkertje om ouderschapsverlof aantrekkelijker te maken

Het kabinet hoopt dat met deze nieuwe regeling ouderschapsverlof aantrekkelijker wordt. Ook voor gezinnen met een lager inkomen wordt het op deze manier makkelijker om langer samen te kunnen wennen aan de zorg voor een kind. Daarnaast hoopt men, dat de vaders door betaald ouderschapsverlof langer aan de wieg blijven staan, waardoor vrouwen uit de traditionele rolverdeling kunnen stappen en ook weer voor een betaalde baan gaan kiezen.

Redactioneel commentaar:

Mij lijkt het een goede zaak. Het krijgen van een kind is niet niks en het is fijn dat er nu een mogelijkheid bestaat om samen de zorg te kunnen delen zonder daar direct de financiéle gevolgen van te voelen.

Bron: NU

Lees verder op BabyenKind: Waarom is nog een coronaprik nodig? Vragen over de nieuwe vaccinatieronde

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *