Minister: keuze onderwijsniveau kind moet later plaatsvinden.

De minister en het onderwijsniveau

Ministere Dennis Wiersma ( minister van onderwijs), is van mening dat het onderwijsniveau van kinderen later bepaald moet worden dan nu het geval is. Nu bepaald de eindtoets in groep 8 naar welk middelbare schooltype een kind mag. Binnen niet al te lange tijd, moet dat later gebeuren.

“We moeten op heel veel terreinen bereid zijn om verregaande keuzes te maken, ook op later selecteren”, zegt Wiersma. Op dit moment wordt gekeken naar manieren om het huidige schoolsysteem aan te passen. De minister belooft dat daar in het najaar concrete plannen voor op tafel komen. “Maar”, zo zegt de minister . “Wat als een paal boven water staat: de kansenongelijkheid die we nu zien komt mij de keel uit.”

 Een driejarige brugperiode voor een beter onderwijsniveau ?

Deskundigen stellen dat het vroege adviesmoment, lijdt tot kansongelijkheid.
Daarom adviseren zij de minister de eindtoets te laten vervallen en het definitieve selectiemoment uit te stellen tot het einde van een driejarige brugperiode. In de eerste jaren na het basisonderwijs zou dan nog geen sprake zijn van vmbo, havo of vwo

Of minister Wiersma zo ver zal gaan, is nog onduidelijk. In het regeerakkoord staat “om ‘met oog voor de talenten voor elke leerling’ brede en verlengde brugklassen te realiseren,”
Maar daarvoor zijn nog geen concrete plannen bekend

De scholen beginnen weer

Wat wel bekend is, is dat er vanaf het schooljaar 2023-2024 een doorstroomtoets komt in plaats van de eindtoets. Die toets zullen kinderen dan in februari al maken, en dan kunnen ze zich in maart aanmelden bij een school in het voortgezet onderwijs. Men zegt dat dat de kansen gelijkwaardiger maakt.

Noot van de redactie:

Jarenlang heb ik met hart en ziel les gegeven op een middenschool. Een school waar de vervolgschool pas na 3 jaar gemaakt werd. Waar kinderen vaak een hoger onderwijsniveau haalde dan de basisschool had voorspeld…Tegen alles in hebben we dat volgehouden, tot de politiek ons echt de nek omdraaide….
En nu is het DE oplossing…..

 Bron RTL

Lees ook: Poetin voert titel Moeder-heldin weer in

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *