Vrees voor prijsstijging kinderopvang als het gratis wordt in 2025

Bestuurder Noëlle Haitsma van het InformatieCentrum KinderOpvang (ICKO) zegt in gesprek met NU.nl, dat het kabinet belangrijke stappen overslaat als het gaat om kinderopvang in 2025 gratis voor ouders te maken.
In haar visie wordt er geen rekening gehouden met het feit dat personeelskosten zullen stijgen en dat er extra vraag naar kinderopvangcentra bij zal komen.

Men is bang dat veel kinderopvanglocaties hun prijzen zullen verhogen en dat dan het uurtarief boven het maximale toeslagtarief komt. Twintig procent van de in totaal 3.400 kinderopvangorganisaties, behoren tot een stichting. De rest zijn bv´s en eenmanszaken. Als zij straks verder willen groeien zijn er behoorlijke investeringen nodig.

Gratis kinderopvang: niet eenvoudig

De sector gaat ervan uit dat de vraag naar kinderopvang zal toenemen, als er niet langer voor betaalt, hoeft te worden. En op dit moment heeft men al een tekort van 3.000 tot 4.000 betaalde krachten. Kinderopvang Werkt heeft uitgerekend dat over drie jaar het tekort 32.000 medewerkers zal zijn en in 2030 maar liefst 50.000.

Op dit moment is het zo dat sommige kinderdagopvangcentra ouders moeten weigeren wegens gebrek aan personeel. Om dit op te vangen, mag men nu meer `personeel in opleiding` aan nemen.

Noëlle Haitsma, wijst er nadrukkelijk op dat de kwaliteit van de kinderopvang goed moet blijven, dat is op dit moment niet eenvoudig. De werkdruk op de verblijven is hoog. Een mogelijkheid om groepen samen te voegen is er niet.

Wel ziet Haitsma een mogelijkheid om mensen met een mbo-niveau 1 of 2 aan te nemen. Zij zouden zaken op zich kunnen nemen als eten verzorgen, dat geeft de pedagogische werknemers meer ruimte zich met de kinderen bezig te houden.

Kinderopvang gratis maken ziet het ICKO bestuur niet zitten, de kans is groot dat dan ook alle informele opvang van dit moment verdwijnt. Zij zien veel meer in plannen als kinderopvang voor lage en midden inkomens goedkoper maken of mensen te laten werken zonder dat zij allerhande toeslagen kwijt raken.

“Wij pleiten daarom voor een forse verhoging van de kinderopvangtoeslag voor inkomens tot 2,5 keer modaal, waardoor werken en extra uren draaien aantrekkelijker worden gemaakt” aldus Haitsma.

lees alles in Nu en lees ook: arts in couveuse

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *