Waarom is nog een coronaprik nodig? Vragen over de nieuwe vaccinatieronde

Dit najaar kan iedereen vanaf 12 jaar een opnieuw een coronaprik halen, dat maakte minister Kuipers van Volksgezondheid bekend.

Waarom is deze nieuwe vaccinatieronde nodig?

Minister Kuipes luistert naar het RIVM, dat verwacht dat er in het najaar een nieuwe besmettingsgolf te verwachten is. Men houdt er rekening mee dat er nieuwe varianten van het virus opduiken. Ook wanneer het kouder wordende weer speelt een rol, bij kou gaan we naar binnen, zitten dicht op elkaar waardoor we elkaar makkelijker besmetten dan met mooi weer

Voor oudere en kwetsbare mensen voorkomt( of verkleint) het vaccin de kans om heel erg ziek te worden. Het vaccineren van 12 plussers moet er voorzorgen dat we niet allemaal tegelijk ziek worden, met alle gevolgen van dien.

Vorig jaar werd de booster campagne pas opgestart toen het virus al woekerde en de besmettingsgraad hoog opliep. Vaccinoloog Ben van der Zeijst is blij dat het kabinet de plannen nu wel klaar heeft liggen

De epidemioloog Alma Tostmann van het Radboudumc in Nijmegen vindt het ook logisch. “Als de vaccinatiecampagne afgelopen winter sneller op gang was gekomen, dan had ons dat veel ellende kunnen besparen.”, zegt ze.

Hoe gaat de vaccinatiecampagne voor de coronaprik eruit zien?

Vanaf de tweede helft van september gaat het zetten van de coronaprik beginnen.

Groep 1
Als eerste de 60-plussers en mensen onder de 60 die jaarlijks in aanmerking komen voor de griepprik.  Ook zorgmedewerkers die contact hebben met patiënten kunnen in deze eerste ronde gevaccineerd worden. Onduidelijk is nog of deze prikken gezet op de vaccinatielocaties van de GGD, door mobiele GGD-prikteams of in zorginstellingen door de eigen medische dienst.

Groep 2

Dan zijn alle andere 12-plussers aan de beurt. Een belangrijk met de vorige vaccinatierondes is dat iedereen van deze groep tegelijk een afspraak kan maken.
Het geboortejaar bepaalt dus niet langer wanneer je opgeroepen wordt.

Persoonlijke noot:

Ik heb mijn uitnodiging voor de coronaprik al binnen. Fijn te merken dat de overheid nu niet achter de feiten aanloopt! En nu maar hopen dat iedereen zich gewoon laat vaccineren

Het hele artikel vind je bij de NOS

Lees ook: extreme misselijkheid

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *