Meester of juf hoort voor schooltijd over ernstig huiselijk geweld in gezin van leerling

In de plaats Wijchem worden in het vervolg leerkrachten van de basisschool voor de les begint op de hoogte gesteld als er binnen het gezin van een van hun leerlingen ernstig huiselijk geweld heeft plaats gevonden.  De Wijchense onderwijskoepel Kans & Kleur reageert positief kritisch. 

Handle with Care heet de werkwijze, die door de vijftien gemeenten van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid wordt ingevoerd in het kader van de Regioaanpak Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. In Wijchen heeft de gemeenteraad dit goed gekeurd. 

Op elke school, in elke klas zit wel een kind dat huiselijk geweld meemaakt 

Het aantal meldingen van huiselijk geweld loopt op. Waren er in Wijchem in 2019 nog 173 meldingen per, in 2022 waren het er 233. 

Op school hebben professionals (de juffen en de meesters) direct contact met kinderen, dus ook met kinderen die te maken hebben met geweld. Toch komen er van die kant, weinig meldingen binnen van kindermishandeling. 

Bij sommige kinderen is het gebruik van geweld zo ernstig, dat de politie eraan te pas moet komen. Toch gaan die kinderen de volgende dag weer gewoon naar school… 
De leerkracht heeft dan geen enkel idee wat zich de avond daarvoor bij het kind thuis allemaal heeft afgespeeld. 

Door het waarschuwingssysteem gaat dat nu veranderen en weet de leerkracht wat er is gebeurd. Ze kan een hand op een schouder leggen, een luisterend oor bieden.  

Zijn leerkrachten hierop getraind 

Het bestuur van de basisschoolgroep Kans & Kleur twijfelt sterk. Zij vinden het een zaak voor professionals waar leerkrachten niet voor geschikt zijn.

Van de redactie:

Laf hoor om de zaken veilig bij een professional onder te willen brengen. Meesters en juffen zijn gewoon mensen die gewoon met een kind mee kunnen leven. Zo ongelooflijk belangrijk voor een kind om dagelijks naar een plek te kunnen waar het zich veilig en gezien weet! nou zeker weten dat juffen dat kunnen

lees op BabyenKind ook: techniek is in opkomst

Bron AD, klik hier voor het verhaal

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *