Eicellen worden ingevroren voor veel geld, maar slechts zelden gebruikt

Het invriezen van eicellen is een optie voor vrouwen die om welke reden dan ook nu niet zwanger kunnen of willen worden. Maar van het totaal aantal vrouwen die dit doet, komt tot nog toe maar 10 procent terug om de eicellen daadwerkelijk te gebruiken.

De mogelijkheid om eicellen in de laten vriezen wordt vooral gebruikt door vrouwen die bijvoorbeeld een chemokuur moeten ondergaan of hun eierstokken moeten laten verwijderen. Of door alleenstaande vrouwen die de mogelijkheid willen hebben om op latere leeftijd nog kinderen te krijgen. Het is een kostbare ingreep, zeker 3000 euro per behandeling. Sommige vrouwen doen dit ook meerdere malen, Daarnaast kost het bewaren van de eitjes in de vriezer ook nog wat. Alleen bij vrouwen die om medische redenen hun eicellen in laten vriezen wordt dit door de verzekering vergoed.

Om eicellen in te laten vriezen moet de vrouw eerst hormonen spuiten, zodat er zoveel mogelijk eitjes rijpen. Daarna kunnen er per poging ongeveer 8 tot 10 eitjes geoogst worden, waarna ze worden ingevroren. Dit mag tot 40 jaar oud. De eicellen mogen gebruikt worden tot de vrouw 50 jaar oud is.

Ingevroren eicellen niet altijd noodzakelijk, maar zeker geen onnodige luxe

Uiteindelijk gebeurt dit ontdooien dus maar relatief weinig. Ongeveer 10 procent maakt hier van gebruik. Maar, zo zegt voortplantingsarts Nicole Beckers, dit kan een vertekend beeld zijn. Het invriezen van eicellen, zeker zonder medische reden, is nog niet heel lang mogelijk en het kan enige tijd duren voor de vrouw de eitjes ook daadwerkelijk wil of kan gebruiken. Zij denkt dat het percentage uiteindelijk meer richting de 25 procent zal zijn: “Het deel van vrouwen dat de eicellen op laat warmen wordt steeds groter”

Een kwart is nog steeds niet veel, zeker gezien de kosten die het met zich meebrengt. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. De meest positieve is, dat heel veel vrouwen alsnog op een natuurlijke manier zwanger worden. Voor andere vrouwen komt de gewenste partner niet, of ze zitten middenin een behandeling waarbij zwangerschap niet mogelijk is. Toch vindt Gynaecoloog Balkenende van het Amsterdam UMC het geen onnodige luxe. Als er al genoeg zaken spelen in het leven kan het een enorme opluchting zijn om dit probleem even te kunnen parkeren.

Lees dit verhaal ook op NU.nl

Of lees verder op Baby en Kind: Baby Isa met beenafwijking wint grote fotowedstrijd VS

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *