Onderwijs in Thailand

school

Naar school in Thailand: Margaret vertelt

Mijn gezin is een nogal internationaal clubje. Frank (zoon 1) geniet al jaren van de Thaise warmte, Maarten (zoon 2) vond de liefde in Noorwegen en m’n dochter woont in Nederland. Zelf ben ik zo’n vier jaar geleden naar Spanje verhuisd. Maar ooit begonnen we natuurlijk allemaal in ons eigen kleine landje. Hier heeft kleinzoon Nathan (nu 8) de eerste jaren van zijn leventje doorgebracht.

Rond zijn derde verjaardag was de liefde tussen zijn ouders op en vertrok hij met mams naar de Filipijnen om daar bij familie te wonen. Wat miste ik het ventje! Gelukkig waren Frank en Tina on speaking terms en samen kwamen ze tot de conclusie dat Nathan een stabielere omgeving nodig had en er in Thailand meer wegen voor hem open lagen. Hij ging dus bij paps wonen!

Dat betekende natuurlijk ook een schoolkeuze voor de bijna 5-jarige. Frank vond het belangrijk dat Nathan het Thais onder de knie kreeg. Daarom is er niet voor een International School gekozen maar voor een goede Thaise school waar ‘t Engels ook hoog in het vaandel staat. Met regelmaat ben ik mee geweest om ‘m uit school te halen. Leuk hoor, al die uniformpjes die door elkaar heen krioelen!

In de eerste periode zat hij nogal voor spek en bonen in de klas… Bijna alle communicatie ging in het Thais en daar snapte hij nog geen fluit van. Het Engels van het onderwijzend personeel bleek uiterst beroerd te zijn. Maar langzaam aan pikte hij woordjes en zinnetjes op.

Toch bleek deze enorm grote school niet de allerbeste optie voor mijn vriendje. Hij bleef zich een beetje verloren voelen. Na een flinke zoektocht is een andere school gevonden, waar het Engels trouwens uitstekend is. Alles is hier kleiner. Het gebouw, de speelplaats en het belangrijks: het aantal kinderen in de klas! Nathan bloeide helemaal op.

En nu…? Hij gaat écht graag naar school en zijn Thais is zelfs al beter dan z’n Engels! Hij krijgt verbazingwekkend veel huiswerk mee vind ik. Elke middag zit hij over een schrift gebogen en schrijft de voor mij onbegrijpelijke Thaise letters. Gelukkig heeft hij er lol in. Met regelmaat krijg ik het notebook onder mijn neus geduwd en legt hij uit wat hij geschreven heeft.

Op het thuisfront heeft hij een warm nest, waar iedereen’m helpt. Tina woont namelijk ondertussen ook in Thailand en samen oefenen ze zijn Engels. Frank’s vriendin is zijn Thaise vraagbaak en hij wendt zich tot paps als het om cijfers gaat. Hij is al druk bezig zich te bedenken of hij teacher of doctor wil worden!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *