Leer je kinderen over duurzame energie

duurzame energie

Wat leer jij je kinderen over duurzame energie

Door klimaatverandering en milieuvervuiling wordt het belang van duurzame energie steeds duidelijker. We moeten nu veranderen, als we willen dat onze kinderen een goede toekomst tegemoet gaan. Want kinderen zijn de toekomst. Daarom kun je je kinderen beter zo snel mogelijk bijbrengen over het belang van duurzame energie en een duurzame levensstijl.

Duurzame energie en bewustwording

Proefjes

duurzame energie

De leukste manier om kinderen wat te leren over duurzame energie is door middel van proefjes. Dit hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Er zijn veel proefjes die je gewoon zelf thuis uit kunt voeren. Kijk bijvoorbeeld eens op EnergieGenie voor leuke ideeën. Dan doe jij binnenkort samen met je kinderen de leukste experimenten. Alles wat je hiervoor nodig hebt, heb je waarschijnlijk al in huis. Anders hoef je alleen maar even langs de supermarkt.

Speelgoed

Het is ook mogelijk om speelgoed te kopen dat werkt op zonne-energie. Denk bijvoorbeeld aan een bootje, windmolen of raceauto. Er zijn ook speelgoedauto’s ontwikkeld die kunnen rijden op zout water. Een ideale manier om je kind kennis te laten maken met alternatieve brandstoffen. Dit is vooral leuk als je thuis groene stroom hebt. Dan leert je kind hoe de stroom uit het stopcontact is opgewekt. Weet je niet zeker of jouw stroom groen is? Ga dan eens energie vergelijken en neem de stroom die bij je duurzame levensstijl past.

Bespaar energie

Hoewel er steeds meer duurzame energie beschikbaar is, is het nog altijd beter om zo min mogelijk energie te gebruiken. Leer je kinderen aan dat ze altijd het licht uitdoen, als ze een kamer verlaten. Of om stekkers uit het stopcontact te halen, als ze niet worden gebruikt. Je kunt ook een zandloper in de badkamer ophangen om te zorgen dat er minder warm water wordt gebruikt. Met deze kleine aanpassingen bereid je je kinderen voor op een duurzame toekomst.

Afval beperken

duurzame energie

Naast het besparen van energie, kun je ook je hoeveelheid afval beperken. Alles wat je gebruikt kost energie om te maken. Houd daarom regelmatig een kliekjesdag om voedselverspilling te voorkomen. Zo zullen je kinderen zich beter bewust worden van een duurzame leefwijze. Een andere manier is om oud speelgoed en kleding te doneren aan een goed doel of naar een kringloopwinkel te brengen. Je kunt natuurlijk ook zelf tweedehandskleding kopen. Helemaal als het gaat om kleding die maar een korte tijd wordt gedragen, zoals baby- en kinderkleding en positiekleding.

Geef het goede voorbeeld

En zoals altijd geldt: geef het goede voorbeeld. Dus doe mee met de proefjes van je kinderen, doe zelf ook altijd het licht achter je uit en douche korter. Leg af en toe uit aan je kinderen waarom je bepaalde keuzes maakt. Als ze de reden erachter begrijpen, zullen ze meer duurzaam gedrag gaan vertonen en dit beter volhouden. Zo zorg je samen voor duurzame wereld.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *