Test stress

test stress

heeft je kind last van test stress? Daar is wat aan te doen

Het lijkt wel of we tegenwoordig van de wieg tot het graf getest worden. Het begint toch al bij de Apgare score?? en het eindigt bij die dame die moet beoordelen of je dement genoeg bent om naar het bejaardentehuis te gaan…..
Er is op zich heemaal niks is met testen.  Een heleboel testen zijn goed en noodzakelijk. Ze helpen ons inzicht te krijgen in een situatie, zodat we de juiste keuzes kunnen maken. Maar we moeten ons er ook van bewust zijn dat het resultaat van veel testen , de schoolcariere van onze kinderen bepaalt.

Kind stress

En er zijn nu eenmaal kinderen die reuze zenuwachtig worden van al dat getest. En dat zijn de kinderen die absoluut je hulp nodig hebben. Ze zijn simpelweg nog te jong om zelf met stress om te kunnen gaan. En als ze die leeftijd wel bereiken zijn ze al zo angstig dat ze die vaardigheid niet meer oppikken.
Kind stress mag je best heel serieus nemen en test stress dus ook.
Werk aan de winkel dus !

De gevolgen van stress

Stress is een psychologisch mechanisme verbonden aan de welbekende: vlucht of vecht  of bevries-reactie. Die reactie hebben wij als mensen niet zo heel goed in de hand. Ze komen diep van uit ons onderbewustzijn en …gaan met ons aan de haal. Ja met jou als ouder net zo goed als met je kind.

Dat verklaart ook waarom het ene kind onder druk geweldig presteert( die heeft een vecht reactie) en het andere er juist op dat belangrijke moment niks van bakt. ( daar speelt de vlucht of bevries reactie een rol)

Stress kan er voor zorgen dat je hersens als het ware ¨uit de pas ¨ gaan lopen, waardoor die hersens harder moeten gaan werken dan normaal om informatie op te slaan en om resultaten te bereiken. Maar het kan ook een kind fysiek kwetsbaar maken, waardoor hij bv sneller ziek wordt dan gemidddeld.
Je kunt je kind wapenen tegen dat soort verschijnselen van( test) stress:

* Zorg dat je kind echt ieder dag 8 uur slaap krijgt.
* Gezonde eetgewoonten helpen echt
* Zorg dat je kind voldoende beweegt

Al deze – in feite vanzelfsprekende zaken – zorgen er voor dat je kind weerbaar en fit is, waardoor stress ook minder kansen krijgt.

omgaan met angst voor toetsen

Het aller, aller belangrijkste: blijf zelf rustig . Vertel keer op keer dat er nog nooit iets ergs is gebeurt als je een keer een onvoldoende haalt! Focus altijd op het postieve. En zorg ervoor dat je kind zich geen zorgen hoeft te maken ! Regelmatig huiswerk maken, je laten overhoren, op tijd beginnen met leren, het zijn allemaal zaken die helpen.
En blijf vooral tegen je kind herhalen dat het niet nodig is om in de stress te schieten. Hij heeft er immers alles aan gedaan?

Zorg dat de dag voor de test niet nog eens lang en krampachtig geleerd wordt: nu is het tijd alles nog 1 keer door te kijken, misschien dat ene moeilijke puntje nog even door te nemen, en dan ….rust !
Zodat je er de volgende dag uitgerust tegenaan kan!

Hoewel jij allerhande postiteve gedachten in je kind kan stoppen, zal dat soms weinig helpen: je kind ziet zijn angstige gedachten als de enige echte realiteit. De test stres is alom aanwezig…Bespreek dat met je kind en leg uit keer op keer, dat het z’n angst is en niet de werkelijkheid.
Toen mijn dochter een faal angst redductie training ging volgen kwam zena de eerste keer helemaal blij thuis. “Mam!, ze hebben het allemaal!”, zei ze.
Ineens zag ze die test stress als een verschijnsel, als iets waar ze met z’n allen een boel last van hadden. En niet langer als de enige echte werkelijkheid…

Lees verder  Schools verlangen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *